- Newsroom
Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση στην Κρήτη, καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Κυριακή και χθες Δευτέρα, σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ αφίξεων προσφύγων και μεταναστών -πάνω από 1500 άτομα- από τα παράλια της Λιβύης.
Μάλιστα στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης, όπου έφτασε περίπου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μια ομάδα περίπου 150 ατόμων, είχαμε αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιχείρησαν να εμποδίσουν την επιβίβασή τους σε λεωφορεία.
Οι αριθμοί των ροών από τον Σεπτέμβριο του 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη εντείνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες ροές. Από έναν μέσο όρο 120 αφίξεων τον μήνα, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία, φτάνοντας τους 528 τον Φεβρουάριο του 2024. Η χρονιά έκλεισε με μέσο όρο 400 αφίξεων μηνιαίως και συνολικά με 4.820 αφιχθέντες.
Η κλιμάκωση συνεχίστηκε το 2025, με τις αφίξεις να ανέρχονται ήδη σε 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού. Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα. Οπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους 27 στα τέλη Ιουνίου, «οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη».
"Στο κόκκινο" το νησί
Στην Κρήτη το πρόβλημα φιλοξενίας των προσφύγων είναι μεγάλο, καθώς οι υφιστάμενες δομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή όταν 442 μετανάστες βρίσκονταν επί ώρες σε λεωφορεία μέχρις ότου εντοπιστεί ένας κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία τους. Τελικά, διανυκτέρευσαν στο λιμάνι του Ρεθύμνου το οποίο είναι εντελώς ακατάλληλο έστω και για προσωρινή φιλοξενία.
Οι τοπικές αρχές καλούν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει άμεσα τους χώρους όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι μετανάστες μέχρι την προώθησή τους στην ηπειρωτική χώρα, αφού όπως τονίζουν, δημόσιος ή δημοτικός χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει τόσα άτομα σε κατάλληλες συνθήκες δεν υπάρχει.
Στη Λιβύη ο υπ. Μετανάστευσης, Θ. Πλεύρης, και ο Επίτροπος Μετανάστευσης
Mε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συνοδεύοντας τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.
Η ευρωπαϊκή αποστολή περιλαμβάνει τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας και θα φτάσει στη Λιβύη για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας, τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και από την πλευρά του Χαφτάρ στη Βεγγάζη.
Στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι ο συντονισμός με τις τοπικές αρχές για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη στοχεύει όχι απλώς στην προβολή ισχύος, αλλά στην πραγματική διά χειρός συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ώστε να ελεγχθούν οι ροές.
Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτή η αποστολή εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική και μεταναστευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των συνόρων της Ε.Ε.