Κραυγή αγωνίας για τον Έβρο: Zητούνται άμεσες λύσεις για τη λειψυδρία

Όπως επισημαίνει, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης η περιφέρεια βρίσκεται ήδη σε «κατάσταση ανάγκης», με τις επιπτώσεις να γίνονται δραματικά ορατές

- Newsroom

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στη Θράκη λόγω της εντεινόμενης λειψυδρίας, με τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm.

Όπως επισημαίνει, η περιφέρεια βρίσκεται ήδη σε «κατάσταση ανάγκης», με τις επιπτώσεις να γίνονται δραματικά ορατές, τόσο στη φύση όσο και στην πρωτογενή παραγωγή.

«Ο Έβρος δεν έχει πια νερό»

Η περιγραφή του Τριαντάφυλλο Παπαδάκη για την κατάσταση στο Δέλτα του Έβρου είναι σοκαριστική. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλογα πεθαίνουν από την έλλειψη γλυκού νερού, ενώ η ροή του ποταμού Άρδα έχει σχεδόν εκλείψει, εξαιτίας της διακοπής παροχής από τη Βουλγαρία, που και η ίδια αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Παράλληλα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα (μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουλίου), η απουσία βροχοπτώσεων και η απουσία διεθνούς συνεννόησης αφήνουν τα χωράφια του Έβρου χωρίς τα αναγκαία αρδευτικά αποθέματα. Οι αγρότες εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

«Πέρσι είχαμε τρομερή λειψυδρία, με πέντε μήνες χωρίς βροχή», ανέφερε, σημειώνοντας πως ακόμη και η περιορισμένη χιονόπτωση του χειμώνα δεν στάθηκε ικανή να ανακουφίσει την κατάσταση.

Κατά 50% λιγότερες οι βροχοπτώσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης ενώ παλαιότερα η Θράκη δεχόταν περίπου 600 χιλιοστά βροχής τον χρόνο, πλέον αυτός ο αριθμός έχει υποχωρήσει στα 300-400 χιλιοστά, δηλαδή κατά 50%. Μια δραματική μείωση, με άμεσο αντίκτυπο στα υδάτινα αποθέματα, στις καλλιέργειες, αλλά και στο οικοσύστημα της περιοχής.

«Ο ποταμός Έβρος επίσης δεν αξιοποιείται αρδευτικά, αν και συμπληρώνει τα υδάτινα αποθέματα της περιοχής», ανέφερε.

Ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης ήταν σαφής σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πρωτογενή παραγωγή. «Ο αγρότης πρέπει να προσαρμοστεί. Δεν είμαστε πλέον για καλλιέργειες όπως το ρύζι και το καλαμπόκι», σημείωσε. Πρότεινε στροφή σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, υπογραμμίζοντας πως το καλαμπόκι είναι από τις πιο απαιτητικές σε νερό. Η αναθεώρηση της καλλιεργητικής πολιτικής, είπε, δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Η λύση βρίσκεται στα μικροφράγματα

Ως δεύτερη σημαντική προσαρμογή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του xronos.gr, πρότεινε τη δημιουργία μικρών φραγμάτων και έργων ανάσχεσης στα ορεινά, τα οποία μάλιστα έχουν πολύ χαμηλό κόστος. «Η αποθήκευση γλυκού νερού σε μικροφράγματα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη», εξήγησε.

Εκτός από την ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα, αυτά τα έργα μπορούν να προσφέρουν νερό για την Πυροσβεστική, να καλύψουν τις ανάγκες της άγριας ζωής και να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Εδώ και χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει σε τέτοια έργα, και αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε.

Πηγή: xronos.gr

Loader