- Newsroom
Με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλεύτριας Α΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έξι βουλευτές κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση για τις φυλάξεις πιθανών στόχων από Αστυνομικές Δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που ακινητοποιούν αστυνομικές δυνάμεις σε σταθερά σημεία, ζητώντας να απελευθερωθούν και να διατεθούν για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των πολιτών.
Οι βουλευτές αναφέρονται σε επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία το 20% των δυνάμεων της ΓΑΔΘ απασχολείται σε σταθερές φυλάξεις πιθανών στόχων όπως αστυνομικά κτίρια, προξενεία, οικίες, γραφεία πολιτικών κομμάτων κ.ά., ενώ με διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ήρθαν να προστεθούν νέα όπως το Εβραϊκό Νεκροταφείο, το Εβραϊκό Σχολείο -παρά το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο παραμένει κλειστό- οικίες επισήμων στις οποίες όμως δε διαμένει κανείς, αλλά και τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές το κέντρο επιχειρήσεων να αδυνατεί να βρει διαθέσιμη εποχούμενη δύναμη για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι βουλευτές επισημαίνουν τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας που παρουσιάζονται στο πολεοδομικό συγκρότημα παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τα οποία το 2024 στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 34.744 περιστατικά πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα οποία επιλήφθηκε η ΓΑΔΘ, δηλαδή 95 περιστατικά την ημέρα. Από αυτά τα 16.601, δηλαδή κατά μ.ό. 45 περιστατικά την ημέρα, αφορούσαν εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων.
Στην ερώτησή τους αναφέρονται στις απεριόριστες δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία ώστε πολλοί από τους στόχους αυτούς να φυλάσσονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που θα απελευθερώσει αστυνομικές δυνάμεις, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακινητοποιημένες στις σταθερές φυλάξεις και θα επιτρέψει τη διάθεσή τους στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην προστασία των πολιτών.
Οι βουλευτές θέτουν και το θέμα της αποδυνάμωσης Αστυνομικών Τμημάτων και υπηρεσιών πρώτης γραμμής της ΓΑΔΘ εξαιτίας της μετακίνησης Αστυνομικών στην Τροχαία λόγω των έργων της υπερυψωμένης ανατολικής περιφερειακής (flyover), καθώς και ότι η δημιουργία νέων υπηρεσιών και τμημάτων (φύλαξη ΜΕΤΡΟ, νέο τμήμα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος) δημιουργούν πρόσθετες ανάγκες προσωπικού.
Καταλήγουν θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
1. Είναι διατεθειμένος να αντικαταστήσει σταθερές φυλάξεις με χρήση της νέας τεχνολογίας ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί και να διατεθούν για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των πολιτών;
2. Γιατί φυλάσσονται ως πιθανοί στόχοι οικίες επισήμων, στις οποίες όμως τελικά δε διαμένουν ή τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ; Είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει τα σημεία φύλαξης σε μία πιο ορθολογική βάση;
3. Πότε θα σταματήσει η αποδυνάμωση τμημάτων και υπηρεσιών πρώτης γραμμής εξαιτίας μετακινήσεων προσωπικού στην Τροχαία λόγω κατασκευής του flyover, αφού σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και μελετών η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ μείωσε την κυκλοφορία περίπου κατά 15%;