Δεξίωση του ΠτΔ στους πολιτικούς αρχηγούς για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Τα τετ α τετ και οι απόντες
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας οικοδεσπότης για πρώτη φορά στην καθιερωμένη εκδήλωση που συγκεντρώνει πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.
Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Πύργο
Η δημοκρατία γιορτάζει σήμερα στην Ελλάδα. Μαζί της ασφαλώς και η Θεσσαλονίκη! Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος της πολης διοργανώνει εκδήλωση για τη σημαντική για τη χώρα μας επέτειο αποκατάστασης του πιο ελεύθερου, δίκαιου, αντιπροσωπευτικού, διαφανούς πολιτεύματος.
Με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση το 2024 καθιερώθηκε ο νέος αυτός θεσμός τιμής, μνήμης και πολιτιστικής έκφρασης. Φέτος η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 51 χρόνων από τη Μεταπολίτευση και παράλληλα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου εθνικού μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Στο πιο εμβληματικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στον Λευκό Πύργο, πλήθος κόσμου αψήφησε τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δήμου.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης: «Ο πολιτισμός είναι δύναμη, είναι ένα όπλο που τρόμαζε τους δικτάτορες. Για αυτό και η χούντα απαγόρεψε τη μουσική του και επιφύλαξε σε αυτή την κορυφαία προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας ένα μεγάλο κύκλο διώξεων και εξοριών.
‘Ο αγωνιστής πρέπει να έχει μνήμη’ δίδασκε ο Μίκης. ‘Να γνωρίζει από πού έρχεται. Γιατί χωρίς γνώση της Ιστορίας δεν υπάρχει αγώνας με βάθος, δεν υπάρχει αγώνας με διάρκεια’. Για αυτούς τους αγωνιστές συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ.
Οι χουντικοί γνώριζαν καλά, πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας, ο θεσμός που υπερασπίζεται τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή, για αυτό και επιδίωξαν από την πρώτη στιγμή να την ελέγξουν.
Εκατοντάδες δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι σε όλη την Ελλάδα καρατομήθηκαν, διώχθηκαν, έζησαν τη φρίκη των βασανιστηρίων του ΕΑΤ ΕΣΑ, εκτοπίστηκαν, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με το σκοτάδι που απλώθηκε στη χώρα στις 21 Απριλίου 1967, να προδώσουν τις αρχές και τις αξίες τους».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη υποκλίνεται με δέος και σεβασμό στους τιμώμενους, στους «πραγματικούς ήρωες και αγωνιστές, σε αυτούς που δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία της αξιοπρέπειας, πληρώνοντας τίμημα βαρύ για την επιλογή τους».
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς απονεμήθηκαν οι τιμητικοί έπαινοι στα πρόσωπα που συνέβαλαν καθοριστικά για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Αυτοί είναι:
Η μεγάλη κυρία της Αυτοδιοίκησης Ασπασία Καρρά, «που δίδαξε αξιοπρέπεια, βιώνοντας με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο την κόλαση των βασανιστηρίων».
Ο Αλέκος Ρίμπας, «που παύτηκε από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές των Χουντικών».
Ο Στέλιος Νέστωρ, το μέλος της «Δημοκρατικής Άμυνας», πολιτικός κρατούμενος από το 1968 μέχρι το 1973.
Ο πρωταγωνιστής της πρώτης γενιάς της αντιδικτατορικής αντίστασης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Ο πρώην αντιδήμαρχος, πολιτικός κρατούμενος στην Αίγινα και στο Επταπύργιο Ανέστης Αναστασιάδης.
Ο πολιτικός εξόριστος στη Λέρο, με τον χαρακτηρισμό ως «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, Κυριάκος Υψηλάντης.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σπύρος Σακέτας.
Ο δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών, κρατούμενος για πέντε χρόνια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χούντας, Αγάπιος Σαχίνης.
Η αγωνίστρια, νεαρή μαθήτρια τότε, που δίδαξε πολιτικό ήθος μέσα από τη δράση της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τη σύλληψή της, Ρία Καλφακάκου.
Από τους εννέα τιμώμενους ήταν παρόντες οι πέντε λόγω και των θερμοκρασιών.
Και κοντά σε αυτούς, ο δήμαρχος έκανε μια τιμητική αναφορά σε αυτοδιοικητικούς που δεν είναι πλέον κοντά μας: Τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη και τον Ιωάννη Μπετζούνη, εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους το 1967. Και μεταπολιτευτικά, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Θεοχάρη Μαναβή. Τους δημοτικούς συμβούλους Θωμά Βασιλειάδη, Αργύρη Μαλτσίδη, Ιωάννη Κομματά, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και Ελευθέριο Χαλβατζή.
«Σε καιρούς ιδιαίτερους, σε περιόδους όπου σε παγκόσμιο επίπεδο η αστάθεια είναι η μόνη σταθερά, με τη γεωπολιτική ρευστότητα να κυριαρχεί, οφείλουμε να ομολονοήσουμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν.
Πως το συλλογικό συμφέρον οφείλει να ορίζει τις προτεραιότητές μας απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις και απειλές.
Η εθνική ενότητα, η ομόνοια και η ομοψυχία πρέπει να αποτελούν την παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Στέλιος Αγγελούδης.
Επαίνους στους τιμώμενους απένειμαν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βούγιας και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλης Γάκης.
Ακολούθησε συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Δημήτρη Μπάση και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Χρήστος Δόκαλης.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας οικοδεσπότης για πρώτη φορά στην καθιερωμένη εκδήλωση που συγκεντρώνει πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.
Εγκρίθηκε η μελέτη περιβάλλοντα χώρου του ΑΜΘ μελέτης - Επιστρέφει δυναμικά στο όραμα του Πάτροκλου Καραντινού
Στα ιδιαίτερα θετικά της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται η αύξηση των εισακτέων σε σχολές στις οποίες καταγράφηκε άνοδος των βάσεων
Πρόκειται για δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για εκατοντάδες πελάτες Τραπεζών