Έβρος: Ανεβαίνει η στάθμη του νερού στον Άρδα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας - Βουλγαρίας

Μια έκταση, η οποία πριν από 48 ώρες ήταν στεγνή γέμισε νερό

- Newsroom

Σε δυσχερή θέση βρέθηκαν προ ημερών οι αγρότες στον νομό Έβρου, λόγω της περιορισμένης ροής των υδάτων στον Άρδα και κατά συνέπεια στον ποταμό Έβρο, που σταδιακά στεγνώνει.

Την υπόθεση της ροής των υδάτων από την γειτονική Βουλγαρία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, από την γέφυρα του φράγματος στο Θεραπειό.

Μια έκταση, η οποία πριν από 48 ώρες ήταν στεγνή γέμισε νερό. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Δρακούδης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Πλάτης, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας έχει πενταετή ορίζοντα και θα επιτρέψει την ροή των υδάτων από το φράγμα που υπάρχει στην Βουλγαρία να τρέχει προς τα χωράφια των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι φοβόντουσαν ότι θα καταστραφούν οι καλλιέργειες. Τα αντλιοστάσια λειτουργούσαν εκ περιτροπής και η άρδευση των χωραφιών ήταν πολύ δύσκολη, αναφέρουν οι αγρότες. Εάν με τις υφιστάμενες υψηλές θερμοκρασίες, την ανομβρία και την λειψυδρία σταματήσει το πότισμα σε περίπου 230.000 στρέμματα δεν θα μείνουν ούτε σιτηρά ούτε κηπευτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δρακούδη υπήρχε μια 60ετής διακρατική συμφωνία, η οποία επέτρεπε την ροή 186 εκατ. κυβικών μέτρων νερού να ρέουν προς την Ελλάδα, έληξε τον περασμένο Ιούλιο και η νέα συμφωνία καθυστέρησε να υπογραφεί. Έτσι, παρατηρήθηκε μείωση στην ροή του ποταμού Άρδα στην πλέον κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο.

Δικαιολογημένα οι μειωμένες ποσότητες που έφταναν έως την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει αναστάτωση. «Αλλά ευτυχώς το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, απάντησε ότι σήμερα υπογράφεται η συμφωνία, με όρους που θα διασφαλίζουν την άρδευση των χωραφιών και πως η ροή των υδάτων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα». Όπερ και εγένετο τις επόμενες δυο ημέρες και τώρα οι αγρότες αναμένουν να ενημερωθούν για τους όρους της συμφωνίας, καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες στον νότιο τμήμα του Έβρου, όπου καταλήγουν τα νερά.

«Το δ’ ύδωρ αρχή του παντός», όπως έγραψε ο Αριστοτέλης στο έργο του «Μετά τα Φυσικά». Εάν στο παρελθόν μεγάλοι πολιτισμοί γύρω από τον Ινδό, τον Γάγγη και τον Νείλο εξαρτώντο από το νερό των ποταμών, όπως αποτυπώνεται και στους κοσμολογικούς τους μύθους, και τα ποτάμια ένωναν διαφορετικούς κόσμους σήμερα εξελίσσονται σε σημεία προστριβών για την άρδευση καλλιεργειών και την ύδρευση πληθυσμών.

Loader