ΕΕΘ: Κατέθεσε πρόταση για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με τη χρήση κάρτας

Αναλυτικά οι προτάσεις και τα παραδείγματα που κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

- Newsroom

Επιστολή στην οποία διατύπωσε αίτημα για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για συναλλαγές με τη χρήση τραπεζική κάρτας, απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ,μετά από πρόταση του προέδρου Κυριάκου Μερελή, με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Φορολογική Πολιτική κ. Γεώργιο Κώτσηρα.

Στην επιστολή του το Ε.Ε.Θ. κατέθεσε την πρόταση να υπάρξει μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ, ανά συντελεστή, για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση κάρτας, καταθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα:

- 3 μονάδες για τον κανονικό συντελεστή,
- 2 μονάδες για τον μειωμένο και
- 1 μονάδα για τον υπερμειωμένο.

Έτσι, θα προκύψουν οι εξής μειώσεις:

- από 24% σε 21%,
- από 13% σε 11% και
- από 6% σε 5%.

Παράλληλα, το Ε.Ε.Θ. προτείνει να εξεταστεί και η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για τις συναλλαγές αυτές, καθώς με την πρότασή που καταθέτει, θα διευρυνθεί η περίμετρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Εντός της επιστολής διατυπώνονται και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για πολίτες, δημόσια ταμεία και επιχειρήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και πιο συγκεκριμένα με τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τα POS των επιχειρήσεων, καμία συναλλαγή και τρόπος πληρωμής με «τραπεζική κάρτα» δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν αυτή δεν περάσει πρώτα από το ταμειακό σύστημα της επιχείρησης.

Επιπλέον, με την αποστολή όλων των κινήσεων είτε στο e-send, είτε στο myDATA παρέχεται επιπλέον ενημέρωση στην ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, αλλά και για τον τρόπο πληρωμής αυτών.

Με την παρούσα καταθέτουμε πρότασή να υπάρξει μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ, ανά συντελεστή, για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση κάρτας. Για παράδειγμα, 3 μονάδες για τον κανονικό συντελεστή, 2 μονάδες για τον μειωμένο και 1 μονάδα για τον υπερμειωμένο.

Έτσι, θα προκύψουν οι εξής μειώσεις: από 24% σε 21%, από 13% σε 11% και από 6% σε 5%. Παράλληλα, προτείνουμε να εξεταστεί η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για τις συναλλαγές αυτές, καθώς με την πρότασή μας θα διευρυνθεί η περίμετρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οφέλη από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για πολίτες, δημόσια ταμεία και επιχειρήσεις Η πρόταση μας είναι τεκμηριωμένη και υλοποιήσιμη με μετρήσιμα οφέλη, τα οποία σας παραθέτουμε.

Για τους πολίτες:

Μείωση τιμών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών: Μειωμένος ΦΠΑ σημαίνει φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου: Η πρόσβαση σε φθηνότερα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, ενέργεια και υπηρεσίες, συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Ενίσχυση της κατανάλωσης: Με την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων τους, οι πολίτες ενθαρρύνονται να δαπανούν περισσότερο, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.

Για τα δημόσια ταμεία:

Αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης: Ο χαμηλότερος ΦΠΑ αποτελεί κίνητρο για μείωση της φοροδιαφυγής και των «μαύρων» συναλλαγών, διευρύνοντας τη φορολογική βάση.

Δυναμική αύξηση των εσόδων: Η αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση των συντελεστών, επιτυγχάνοντας τελικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα.

Ενίσχυση της διαφάνειας: Περισσότερες επιχειρήσεις και πολίτες θα επιλέγουν να λειτουργούν νόμιμα, απλοποιώντας τον έλεγχο και τη διαχείριση των φορολογικών υποθέσεων.

Για τις επιχειρήσεις:

Αύξηση της ζήτησης: Η μείωση των τιμών λιανικής λόγω της μείωσης του ΦΠΑ που προτείνουμε, κάνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πιο προσιτές, ενισχύοντας τις πωλήσεις.

Βελτίωση της ρευστότητας: Η ταχύτερη κυκλοφορία κεφαλαίων λόγω αυξημένης κατανάλωσης βοηθά τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Αντιλαμβανόμαστε πως κάθε νέα αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της χώρας μας θα επιφέρει μία αναστάτωση τόσο στην επιχειρηματική κοινότητα όσο και στην κοινότητα των λογιστών, η οποία θα επιφορτιστεί την αλλαγή αυτή, όμως θεωρούμε πως τα οφέλη για την οικονομία μας θα είναι πολυεπίπεδα.

Πρακτικά, η τιμή του προϊόντος θα τροποποιείται μόνο κατά την πληρωμή στο ταμείο της επιχείρησης εφόσον επιλεχθεί ο τρόπος πληρωμής μέσω τραπεζικών καρτών. Κατά την έκδοση του παραστατικού με την επιλογή του τρόπου πληρωμής θα παρέχεται μείωση στον συντελεστή ΦΠΑ που εντάσσεται το αγαθό ή υπηρεσία.

Κατ’ αυτό τον τρόπο η καθαρή αξία θα παραμένει η ίδια ενώ θα μειώνεται ο ΦΠΑ που εισπράττει η επιχείρηση προς απόδοση στο κράτος, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει με μειωμένη αξία το προϊόν ή την υπηρεσία. Γνωρίζουμε πως σήμερα η διαδικασία που προτείνουμε δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την χρήση ταμειακών μηχανών αλλά μόνο σε προγράμματα τιμολόγησης.

Στις αρχές του έτους η Κομισιόν έδωσε την έγκριση της για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο των επιχειρήσεων και αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της.

Η πρότασή μας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως κίνητρο για όσους εφαρμόσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Όταν θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που θα υποχρεώσει χιλιάδες επιχειρήσεις να αλλάξουν το ταμειακό τους σύστημα τοποθετώντας προγράμματα τιμολόγησης, η υλοποίηση της πρότασης μας θα έχει καθολική εφαρμογή. Μέχρι τότε προτείνουμε να ξεκινήσει η εφαρμογή της εν λόγω πρότασης μας σε όσες επιχειρήσεις ήδη έχουν εφαρμογή - πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. αποτελεί καθολικό αίτημα της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, με την οποία θα δοθεί μία μικρή λύση στην ακρίβεια. Άλλωστε αυτό μας δείχνει και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542.

Loader