Διονύσης Χατζηδάκης στη «ΜτΚ»: Μήπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν διαχρονικά ένα κράτος εν κράτει;

Τι λέει ο βουλευτής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Εξεταστική που προτείνει η ΝΔ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα

«Όταν η κακοδιαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κοστίσει στη χώρα πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικά πρόστιμα, διαχρονικά, τελικά, μήπως ήταν ένα κράτος εν κράτει;» αναρωτιέται μέσω της «ΜτΚ» ο Διονύσης Χατζηδάκης.

Γιατί, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση απέτυχε να λύσει το πρόβλημα με τις αγροτικές επιδοτήσεις και δεν κατάφερε να καθαρίσει τον Κόπρο του Αυγείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Η αποτυχία να επιλυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των αγροτικών επιδοτήσεων οφείλεται σε έναν συνδυασμό βαθιά ριζωμένων παραγόντων -διαχειριστικών και διαρθρωτικών- με κυρίαρχο το βαθύ κράτος και τον πελατειασμό. Παρά τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το κράτος λειτουργεί με συγκεκριμένες παθογένειες εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, για να μην πούμε από ιδρύσεώς του.

Θα συμφωνήσω με την απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια.

Όταν η κακοδιαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κοστίσει στη χώρα πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικά πρόστιμα, διαχρονικά, τελικά, μήπως ήταν ένα κράτος εν κράτει;

Ήδη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχαν αρχίσει οι έλεγχοι σε 5.200 περιπτώσεις παράνομων επιδοτήσεων από το 2019 μέχρι σήμερα, εκτός αυτών που ερευνά η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

Το να αλλάξουν όλα ριζικά μέσα σε έξι χρόνια δεν είναι εύκολο.

Αντιμετωπίσαμε σοβαρές δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η μετάβαση στη νέα ΚΑΠ 2023-2027 έγινε χωρίς επαρκή προετοιμασία για τις νέες ψηφιακές και «πράσινες» απαιτήσεις. Ενδεχομένως να χρειάζεται μία συνολική επανεξέταση της αγροτικής πολιτικής με στόχο ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Και αυτό προϋποθέτει και επανεκπαίδευση του παραγωγικού δυναμικού στα σύγχρονα δεδομένα.

Θα το πετύχετε τώρα; Με δύο κινήσεις, όπως η υπαγωγή του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ και η δημιουργία ομάδας για να επιστραφούν οι παράνομες επιδοτήσεις, που δεν είναι και τόσο εύκολες;

Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά και οι κινήσεις που έγιναν είναι τολμηρές. Η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ σηματοδοτεί αποφασιστικότητα για διαφάνεια, λογοδοσία και τήρηση κανόνων χωρίς εξαιρέσεις. Η δημιουργία ομάδας για την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων στέλνει καθαρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να συγκρουστεί με παθογένειες δεκαετιών.

Ξέρουμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι απλές ούτε στιγμιαίες, αλλά είναι αναγκαίες. Και έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτουμε τη βούληση να τις υλοποιήσουμε. Στόχος είναι ένας: να επικρατήσει θεσμική τάξη σε έναν τομέα κρίσιμο για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αγροτική οικονομία.

Γενικά και η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης έχει τα αγκάθια της. Το 2019-23 είχαμε την πανδημία και την έκρηξη του μεταναστευτικού στον Έβρο, τώρα τα Τέμπη, την ενεργειακή ακρίβεια και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα καταφέρετε να τα ξεπεράσετε;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η διακυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές απρόβλεπτες εγχώριες και διεθνείς κρίσεις. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως η πλειοψηφία αυτών αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Και δεδομένης της ένδειας προτάσεων από άλλους πολιτικούς χώρους, μπορώ να πω -έστω και λαϊκά- ότι «άγιο είχαμε» που η χώρα κυβερνάται από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχω δηλώσει πολλές φορές την εμπιστοσύνη μου στον πρωθυπουργό και παραμένω βέβαιος ότι, παρά τα λάθη που έγιναν στις επιδοτήσεις και στα αιτήματα από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που ήταν κράτος εν κράτει, θα ξεπεράσουμε και αυτές τις προκλήσεις διορθώνοντας τις αιτίες που τις δημιούργησαν.

Σας ανησυχούν οι συνεχείς αβεβαιότητες στη γειτονιά μας, αλλά και ευρύτερα; Η Μέση Ανατολή φλέγεται, το μεταναστευτικό ξαναφουντώνει και η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο γεωπολιτικό σημείο.

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι στρατηγικά κρίσιμη και ευαίσθητη. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Ουκρανικό, οι εντάσεις στη Βόρεια Αφρική και η αναζωπύρωση του μεταναστευτικού επηρεάζουν την εθνική μας ασφάλεια και τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις με υπευθυνότητα, ενίσχυση των συμμαχιών και αμυντική θωράκιση. Δεν υπάρχει πανικός, αλλά σοβαρότητα και σχέδιο. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή δύναμη ειρήνης και αποτροπής με ξεκάθαρους εθνικούς στόχους.

Να σημειώσω ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αγωνίζεται διαρκώς προκειμένου να υιοθετηθούν οι προτάσεις του για το κρίσιμο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενσωματωθούν στις πολιτικές της Ευρώπης.

Ποιο είναι το στοίχημα για το δεύτερο μισό της δεύτερης διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Το στοίχημα είναι να αποδειχθεί ότι οι πολιτικές εξαγγελίες μπορούν να μετατραπούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Η εδραίωση της αξιοπιστίας, η αποκατάσταση των θεσμών, η οικονομική πρόοδος με κοινωνική συνοχή και η συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους.

Η στρατηγική πρέπει να παραμείνει ρεαλιστική, θεσμική και εθνικά προσανατολισμένη. Με έμφαση και στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας αλλά και την οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημαντικό ορόσημο για τη επόμενη διετία θα είναι η φετινή 89η ΔΕΘ που αναμένεται να σηματοδοτήσει πολλά. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα «πρέπει» των κυβερνητικών εξαγγελιών;

Η φετινή ΔΕΘ είναι ευκαιρία για ξεκάθαρα μηνύματα, όχι για μεγαλόστομες εξαγγελίες. Τα «πρέπει» της κυβέρνησης, κατά την άποψή μου, είναι τα εξής:

* Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσα από συνέπεια, θεσμικότητα και διαφάνεια.

  • * Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με φοροελαφρύνσεις, αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και μέτρα υπέρ των παραγωγικών τάξεων.
  • * Οικονομική ενίσχυση προς τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας.
  • * Αύξηση των αποδοχών στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • * Επένδυση στην παιδεία, την υγεία και τους νέους, γιατί ανάπτυξη χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα δεν είναι βιώσιμη.
  • * Δίκαιη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, χωρίς αποκλεισμούς.

* Το στοίχημα είναι να παραμείνει η πολιτική ουσιαστική και αποτελεσματική.

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα ως πρωταγωνιστή στην πολιτική επικαιρότητα. Πώς την σχολιάζετε;

Η επιστροφή του κ. Τσίπρα προκαλεί περισσότερο απορία παρά ανησυχία. Η Ιστορία έχει ήδη καταγράψει την περίοδο της διακυβέρνησής του ως μία από τις πιο επιζήμιες: διχασμός, capital controls, κλειστά ΑΤΜ, αχρείαστο τρίτο μνημόνιο με κόστος δισεκατομμυρίων και έλλειψη αυτοκριτικής.

Ο λαός έδωσε την απάντησή του το 2019 και το 2023. Ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει πολιτικό rebranding, αλλά δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Όπως είπε και ο Παύλος Μαρινάκης, «δεν θα κάνουμε συνομιλητή του σήμερα τον πρεσβευτή του χθες».

Η ΝΔ κοιτά μπροστά. Με σχέδιο, γνώση και αίσθηση ευθύνης.

Και το ΠΑΣΟΚ πώς το κρίνετε; Ψήφισε παρών στην πρόταση για άρση της ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ που άσκησαν σύμφωνα με το Σύνταγμα το κοινοβουλευτικό τους καθήκον.

Να σας εξηγήσω, κάποιος πολίτης καταθέτει μήνυση εις βάρος 14 βουλευτών της ΝΔ, για τον τρόπο που άσκησαν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και τη θέση που πήραν στην προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο.

Έρχεται η μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή και όπως προβλέπεται ζητείται η άρση ασυλίας τους.

Το Σύνταγμα όμως, στο άρθρο 61, προστατεύει τη γνώμη και την ψήφο του βουλευτή, οπότε με βάση αυτό δεν προκύπτει η άρση της ασυλίας τους διότι αν είχε αρθεί η βουλευτική ασυλία θα ήταν αντισυνταγματικό.

Τι σημαίνει άραγε το «παρών» του ΠΑΣΟΚ -και άλλων κομμάτων- στην προκειμένη περίπτωση;

Ολίγον ναι και ολίγον όχι; Όπως λέμε λαϊκά «ολίγον έγκυος»; Η επιλογή αυτή κατά την άποψη μου, να ψηφίσουν «παρών», υπονομεύει τον θεσμικό ρόλο των βουλευτών και χαϊδεύει τον λαϊκισμό που καλά κρατεί και πάλι δυστυχώς.

Η στάση αυτή ήταν, κατά τη γνώμη μου, μία από τις πιο θλιβερές σελίδες της κοινοβουλευτικής ιστορίας. Το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα με θεσμική παράδοση, που κυβέρνησε από την μεταπολίτευση για 25 χρόνια, όφειλε να σταθεί στο ύψος αυτής της ευθύνης. Δυστυχώς δεν το έκανε.

Να αναφέρω επίσης ότι είναι αδιανόητο το πρόσφατο ευτράπελο που συνέβη στη Βουλή, να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ ως αντισυνταγματική την τροπολογία για τους μετανάστες και στην ψηφοφορία να ψηφίζει τελικά «παρών».

Ο τρόπος που αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ είναι προς επαιτεία ψήφων και πλέον δημιουργείται θέμα ως προς τον ταυτοτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 20.07.2025

Loader