Δήμος Θέρμης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε 5 σχολεία

ο πρόγραμμα συνεχίζει να εμπνέει και να κινητοποιεί τις σχολικές κοινότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα βιώσιμης αστικής καλλιέργειας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συμμετοχικής διαχείρισης μέσα στη σχολική ζωή

- Newsroom

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε ακόμη μία σχολική χρονιά του εκπαιδευτικού προγράμματος βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης WONDER Schools, το οποίο υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στο δήμο Θέρμης από την Αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας, Δια βίου Μάθησης Απασχόλησης και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία. Το πρόγραμμα συνεχίζει να εμπνέει και να κινητοποιεί τις σχολικές κοινότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα βιώσιμης αστικής καλλιέργειας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συμμετοχικής διαχείρισης μέσα στη σχολική ζωή.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το πρόγραμμα ανέπτυξε σειρά βιωματικών φάσεων σε πέντε δημοτικά σχολεία του δήμου Θέρμης. Τα δύο νέα σχολεία, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης και το Δημοτικό Σχολείο Νέου Ρυσίου, ξεκίνησαν την πρώτη φάση του προγράμματος που εστιάζει στη συμμετοχική διαχείριση των απορριμμάτων στη σχολική κοινότητα. Παράλληλα, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης συνέχισαν τη δράση τους με τη συμμετοχική κατασκευή και λειτουργία σχολικών λαχανόκηπων με τη συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Τέλος, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τριλόφου ολοκλήρωσε την τρίτη φάση με βιωματικές εκπαιδεύσεις πάνω στη φροντίδα και τη διαχείριση του λαχανόκηπου που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη χρονιά. Η δημιουργία και η φροντίδα των λαχανόκηπων αποτέλεσε το βασικό εργαλείο μάθησης για την εξοικείωση των μαθητών με έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η διατροφική επάρκεια, η εντοπιότητα και η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα.

 

Η συνεργασία του δήμου Θέρμης με τη Μαμαγαία και η ενεργή συμμετοχή των σχολικών κοινοτήτων ήταν καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος. Μαθητές και μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικοί και εθελόντριες ενώθηκαν για να κατασκευάσουν και να φροντίσουν τους νέους λαχανόκηπους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με το χώμα, τα φυτά, τους σπόρους, να μάθουν για το φυσικό οικοσύστημα και τη φροντίδα του και να αναπτύξουν δεξιότητες συλλογικής δράσης και υπευθυνότητας.

Η χρονιά κορυφώθηκε με γιορτές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. Οι γιορτές αυτές δεν λειτούργησαν απλώς ως αποχαιρετιστήριο γεγονός, αλλά ως ουσιαστική τελετή αναγνώρισης της διαδικασίας που προηγήθηκε και διαμοιρασμού της γνώσης που αποκτήθηκε. Τα παιδιά είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων: πρότειναν ιδέες, συντόνισαν δραστηριότητες, επιμελήθηκαν τον χώρο και παρουσίασαν όσα βίωσαν, έμαθαν και δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε συλλογικά μαγειρέματα στην αυλή του σχολείου με υλικά από τους λαχανόκηπους, zero-waste πικνίκ με ομαδικά παιχνίδια και ανταλλακτικό μπαζάρ, θεατρικά παιχνίδια και εκθέσεις καλλιεργήθηκε το αίσθημα της ευθύνης, της αυτοέκφρασης και – το σημαντικότερο – της χαράς του να γιορτάζουμε κάθε βήμα της συλλογικής μας πορείας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ως άμεσα ωφελούμενοι 126 μαθητές/τριες και 7 εκπαιδευτικοί από 5 σχολεία (συμμετοχή 7 τμημάτων, Γ’, Δ’ και Ε’ Δημοτικού). Ως έμμεσα ωφελούμενοι μέσα από τις δράσεις ευαισθητοποίησης/διάχυσης, τις διαδικασίες δημιουργίας των λαχανόκηπων και τις τελικές περιβαλλοντικές γιορτές συμμετείχαν επιπλέον 265 μαθητές/τριες των σχολείων, πάνω από 213 γονείς/κηδεμόνες και 50 εκπαιδευτικοί των συνεργαζόμενων σχολείων. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 20 εκπαιδευτικές συναντήσεις βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, 2 εργαστήρια οραματικής χαρτογράφησης, 6 συμμετοχικά εργαστήρια κατασκευής λαχανόκηπων, 5 τελικές περιβαλλοντικές γιορτές (με 7 υποδράσεις) και δημιουργήθηκαν 2 σχολικοί λαχανόκηποι, 2 σημεία κομποστοποίησης, 1 βίντεο εμπειριών και 1 οδηγός φροντίδας λαχανόκηπου. Όλα τα παραπάνω αντιστοιχούν σε 144 ώρες βιωματικής εκπαίδευσης και συμμετοχικής δράσης για το περιβάλλον με συνολικό 1.238 συμμετοχές από μέλη των σχολικών κοινοτήτων (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς/κηδεμόνες).

Ο δήμος Θέρμης και η Μαμαγαία ευχαριστεί θερμά όσους/ες συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος: τα μέλη των σχολικών κοινοτήτων, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εθελοντές, αλλά και τους συνεργαζόμενους φορείς που έκαναν δυνατή αυτή την όμορφη περιβαλλοντική εκπαιδευτική εμπειρία.

Loader