Καλοκαίρι, διασκέδαση, άθληση, περιπέτεια, συμμετοχή, τρόπος ζωής για μία ζωή! Αυτές είναι μερικές απο τις λέξεις που χαρακτηρίζουν την πρώτη παιδική κατασκήνωση που ιδρύθηκε στη χώρα, το 1924, τη ΧΑΝ Ελλάδος Πήλιο που φέτος συμπληρώνει 100+1 χρόνια λειτουργίας.
Παλιοί κατασκηνωτές, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στη σημερινή συνέντευξη τυπου που παραχωρήθηκε στο θέατρο Αυλαία, στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ για να παρουσιαστεί ο ένας αιώνας και πλέον λειτουργίας της κατασκήνωσης και, να ξεκινήσει ο τετραήμερος εορτασμός στην κατασκήνωση στον Αη-Γιάννη, 24-27 Ιουλίου.

Ο Ιωάννης Σωσσίδης, πρόεδρος του του Δ.Σ ΧΑΝΘ σημείωσε πως η κατασκήνωση παραμένει πιστή στις αρχές της αδελφότητας, στην τήρηση της παράδοσης στην επαφή με τη φύση και έχει γαλουχήσει περισσότερα απο 40.000 ελληνόπουλα και όχι μόνο καθώς, στην κατασκήνωση έρχονται παιδιά απο την Αμερική, την Ασία και χώρες της Ευρώπης. «Μετά τη μικρή διακοπή της απο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, λειτουργεί ανελλιπώς. Ξεκίνησε ως κατασκήνωση αγοριών και απο το 1993 και μετά, φιλοξενεί πλέον και κορίτσια. Είναι μία κατασκήνωση κοινωνικό φαινόμενο διότι είναι τέτοια η διαγενεακή συνύπαρξη όπου μπορεί να έχει έρθει ο παππούς, η κόρη, το παιδί, ο εγγονός και δεν έρχονται απλώς απο γενιά σε γενιά αλλά, και οι παλιοί κατασκηνωτές συνεχίζουν να έχουν επαφή με το πρόγραμμα κάτι που αποτελεί μοναδικότητα αυτής της κατασκήνωσης».
Από την πλευρά του ο παλιός Πρόεδρος του Δ.Σ ΧΑΝΘ, και τέσσερις γενιές κατασκηνωτές, Νίκος Χαρατσάρης έκανε μία αναδρομή στην ιστορία ίδρυσης της κατασκήνωσης. Εγγονός του ανθρώπου που μαζί με τον βιομήχανο, Νίκο Πάνα, ο οποίος είχε καταγωγή από το Βουκουρέστι, συναντήθηκαν και για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Όταν γύρισαν στη Θεσσαλονίκη ανέπτυξαν το χόμπι τους που ήταν το ψάρεμα με το καίκι. «Μια τυχερή στιγμή, κάποια μέρα, ο καιρός τους έβγαλε στον Άγιο Ιωάννη για να προφυλαχτούν και έτσι βρήκαν το χώρο και υποδείχθηκε η απόφαση να στηθεί η πρώτη, παλαιότερη και ενεργός κατασκήνωση».
Περιέγραψε πως η πρόσβαση τα χρόνια εκείνα στην κατασκήνωση ήταν μια πραγματική οδύσσεια, τα παιδιά ερχόταν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με τρένο ή πλοίο στο Βόλο, μετά έπαιρναν τρένο και μουλάρια. Ο ίδιος από το 1962 είναι στην κατασκήνωση του Πηλίου και για 5 χρόνια υπήρξε προεδρος του ΔΣ της ΧΑΝΘ. Θυμάται ότι την κατασκήνωση του Πηλίου έχουν επισκεφτεί μεταξύ άλλων, η Έλλη Λαμπέτη, ο Άλκης Στέας και πρώην πρωθυπουργοί μεταξύ αυτών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Με τρένο ή πλοίο οι κατασκηνωτές έφταναν στο Βόλο και μετά, έπαιρναν το τρένο από τις Μηλιές και με μουλάρια, έφταναν στην κατασκήνωση όμως, παρά τις αντιξοότητες και το… διήμερο ταξίδι, απο το 1924 και μετά οι κατασκηνωτές ολοένα και αυξάνονταν».
Η κακοκαιρία Ντάνιελ έπληξε τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝ Πηλίου προκαλώντας σοβαρές φθορές που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ και αυτός ήταν ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκαν πέρσι οι εορταστικές εκδηλώσεις. Παρόλα αυτά, η δύναμη των εθελοντών και των παλιών κατασκηνωτών έκανε πραγματικότητα τη φετινή επαναλειτουργία της κατασκήνωσης, όπου υπολογίζεται ότι φέτος θα την επισκεφτούν περίπου 1.000 άτομα.
Η Δανάη και ο Ίζη είναι ενεργοί σήμερα κατασκηνωτές και θυμούνται πως και οι δυο πηγαίνουν στην κατασκήνωση απο τότε που θυμούνται τον εαυτό τους. Η Δανάη πήγαινε στη ΧΑΝ Πηλίου απο την κοιλιά της μαμάς της καθώς τότε ήταν έγκυος ενώ ο Ίζη ήταν μόλις 25 ημερών. Και οι δυο τόνισαν τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού και των αρχών και αξιών που περνούν απο γενιά σε γενιά των κατασκηνωτών. Τόνισαν μάλιστα τη σημασία του θεσμού στο σήμερα όπου «είναι σημαντικό, τα παιδιά να ξεφύγουν από τα κινητά τους, να βρεθούν στη φύση, να κάνουν φίλους ζωής».