Τριάντα άτομα με έναν κοινό στόχο, ένα κοινό όνειρο. Να δουλέψουν στο εμβληματικό πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1. Κατασκευάζοντας το δικό τους μονοθέσιο από το μηδέν, η Aristotle Racing Team (ART) είναι μία ομάδα φοιτητών -κυρίως- του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και μετρά σχεδόν είκοσι χρόνια ζωής. Το 2006, εννιά φοιτητές μηχανολόγοι ίδρυσαν την ART, ένα project ανεξάρτητο από τις δραστηριότητες και τα μαθήματα της Σχολής και από τότε, ακόμα και αν τα μέλη άλλαξαν, το έργο δεν σταματά να μετρά επιτυχίες και διακρίσεις.
Κάθε χρόνο η ομάδα παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς προδιαγραφών Formula Student, έχοντας κατακτήσει, μέχρι στιγμής, πάνω από 15 τρόπαια. Φέτος, το μονοθέσιο ART-25 θα αγωνιστεί στην επαγγελματική πίστα της Αυστρίας αυτόν τον μήνα αλλά και στην Κροατία τον Αύγουστο, στην πίστα δοκιμών της Bugatti Rimac.
Η κατασκευή του μονοθέσιου
Όλα ξεκινούν από την κατασκευή και συγκεκριμένα από τον σχεδιασμό του μονοθέσιου. Όπως εξηγεί ο leader της ομάδας, Θωμάς Τσομπανίδης, υπάρχει ένα διετές πλάνο για την κατασκευή του αμαξιού στο οποίο τίθενται στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν. «Είναι κάτι που γενικά η ομάδα χρειάζεται να αφιερώσει πολύ χρόνο, αλλά στην τελική είναι κάτι που αγαπάμε. Συμμετέχουμε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, έναν παγκόσμιο διαγωνισμό και θέτουμε αυστηρά deadlines, για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε το μονοθέσιο, είναι πολύ δύσκολο», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Η ART χωρίζεται σε υποομάδες και κάθε υποομάδα ασχολείται και με ένα διαφορετικό κομμάτι του μονοθέσιου. «Άλλοι ασχολούνται με τις αναρτήσεις, άλλοι ασχολούνται με τον κινητήρα, άλλοι με το σύστημα μετάδοσης, άλλοι με τα αεροδυναμικά κομμάτια και άλλοι με το σασί που είναι ο σκελετός, και όλα αυτά πρέπει να κουμπόσουν μαζί», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ζηκίδης, φοιτητής και μέλος στο τμήμα αεροδυναμικών και προσθέτει «γενικά, ο καθένας σχεδιάζει το κομμάτι του, αλλά μετά υπάρχει άμεση συνεννόηση με τα μέλη και τις υπόλοιπες υποομάδες, ώστε αυτό που σχεδιάζεις να μπορεί να κουμπώσει με τα υπόλοιπα και εντέλει να βγει ένα μονοθέσιο».
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Θανάση Παντζάκη οι υποομάδες είναι οι εξής: Σασί και σύνθετα υλικά, Powerdrain, drivedrain, Suspension (αναρτήσεις), Αεροδυναμικά, Electronics και Μάρκετινγκ.

Βέβαια, για την κατασκευή ενός μονοθέσιου, πέρα από την οργάνωση, απαιτείται πολύς χρόνος και χρήμα. Οι φοιτητές παίρνουν το μονοθέσιο σε πίστα καρτ που τους παραχωρείται και το τεστάρουν σχεδόν εφτά μέρες την εβδομάδα πολύ νωρίς το πρωί. Σχετικά με το budget από την άλλη, και, όπως αναφέρει ο Θωμάς Τσομπανίδης, το ποσό που χρειάζεται ξεπερνά τα έξι ψηφία. Το ΑΠΘ παρέχει στην ART μόνο το 10-15%, ποσό που αρκεί για να καλύψει τα έξοδα στα ταξίδια προς το εξωτερικό, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από χορηγούς.
Τεχνικά χαρακτηριστικά και καινοτομίες
Στο ART-25 συγκριτικά με το περσινό όχημα (ART-24), έχουν υπάρξει αλλαγές, έτσι ώστε να είναι σχεδιασμένο εντός των νέων κανονισμών αλλά και καινοτομίες, προκειμένου να αποδίδει καλύτερα. «Σχεδιάσαμε τετρατάχυτο, βελτιώσαμε λίγο την ψύξη και περιφερειακά κομμάτια και βελτιστοποιήσαμε περισσότερο την απόδοση του κινητήρα και αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο δοκιμών στην πίστα», εξηγεί ο Θωμάς στη «ΜτΚ».
Ένας από τους στόχους της ομάδας, κάτι που ισχύει γενικότερα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, είναι το βάρος του μονοθέσιου να είναι όσο μικρότερο γίνεται. Αυτήν τη στιγμή το αμάξι της ομάδας ζυγίζει 210 κιλά (δέκα κιλά πιο ελαφρύ από το περσινό) και φορά έναν κινητήρα Honda CVR 600 RR μηχανής, τη στιγμή που οι κανονισμοί επιτρέπουν μέχρι 700 κυβικά.

«Τα μονοθέσια formula student είναι μονοθέσια που έχουν τελική 120 χλμ. ανά ώρα και είναι πολύ γρήγορα στις στροφές, έχουν πολύ μεγάλη επιτάχυνση, με το δικό μας να φτάνει στα 3,7 δευτερόλεπτα τα 0-100 στο αγώνισμα της επιτάχυνσης», δηλώνει ο leader της ART.

Επιπλέον, το σασί είναι hybrid, το μισό από carbon το μισό σωληνωτό. Το μπροστά μέρος είναι carbon και χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη δυστρεψία και να είναι σαν τα οχήματα στη Φόρμουλα 1, και στο πίσω μέρος υπάρχει το σωληνωτό που βοηθάει πάρα πολύ στην ψύξη του κινητήρα.

Συμμετοχή σε διεθνής διαγωνισμούς και τα επόμενα βήματα
Όπως αναφέρθηκε, το ΑΡΤ-25 αναμένεται να αγωνιστεί αυτόν τον Ιούλιο στην Αυστρία, στην πίστα της Φόρμουλα 1, το Red Bull Rig και, μάλιστα, η ομάδα για πρώτη φορά θα πάει στον διαγωνισμό της Αυστρίας.
Τον Αύγουστο και ειδικότερα την εβδομάδα 11-18, η ομάδα θα βρίσκεται στην Κροατία, στην πίστα δοκιμών της Bugatti Rimac, όπου πήρε μέρος και πέρσι και σημείωσε πολλές επιτυχίες.
Η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει στους διαγωνισμούς της Τσεχίας 3 φορές, της Ουγγαρίας 2 φορές, στην Ολλανδία, την Κροατία και την Ιταλία. «Κάποιες φορές δεν καταφέραμε να φτάσουμε τους στόχους μας, άλλες φορές το καταφέραμε και με το παραπάνω. Η ομάδα σε όλες τις περιπτώσεις έδωσε όλον τον εαυτό της», επισημαίνει ο Θωμάς.
«Καμιά φορά και η τύχη δεν είναι με το μέρος σου, όμως αυτή η αποτυχία γεννά και παραπάνω όρεξη να θέτεις περισσότερους στόχους, ανεβάζει το κίνητρο, γιατί θες την επόμενη χρονιά να το κάνεις να πετύχει. Σε όλη την πορεία της ομάδας η ΑΡΤ έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά οι επιτυχίες ήταν πολλές και σταθερά η ομάδα ήταν πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη», συνεχίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, και πιο συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα, η ART γιόρτασε τα 19 χρόνια ύπαρξής της ως μία ομάδα που τρέχει βενζινοκίνητα. Αυτό, γιατί με την αλλαγή των κανονισμών που θα υφίσταται από του χρόνου, μόνο ηλεκτροκίνητα οχήματα επιτρέπονται να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς Formula Student. Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι ο σχεδιασμός του μονοθέσιου του 2026, όπου και θα είναι ηλεκτροκίνητο. Για αυτόν τον λόγο η ART αποφάσισε να «συγχωνευτεί» με την Aristurtle, την δεύτερη ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η οποία, όμως, κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.07.2025