Από σήμερα σε ισχύ το τέλος επιβατών κρουαζιέρας

Τα ετήσια έσοδα για το κράτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ

- Newsroom

Ενεργοποιείται από σημερα το τέλος κρουαζιέρας. Ο κάθε επιβάτης που θα αποβιβάζεται απο ένα κρουαζιερόπλοιο σε κάποιο λιμένα της χωρας μας θα επιβαρύνεται με ειδικό τέλος, το οποίο θα ανέρχεται στα 20 ευρώ το άτομο για τα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης και στα 5 ευρώ για τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ετήσια έσοδα για το κράτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι στα κρουαζιερόπλοια που έδεσαν στα ελληνικά λιμάνια αποβιβάστηκαν γύρω στους οκτώ εκατομμύρια επισκέπτες.

Περισσότερους από 1.700.000 επισκέπτες υποδέχτηκε το 2024 μόνο το λιμάνι του Πειραιά, με τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο να ακολουθούν.

Σημειώνεται ότι οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των δήμων στους οποίους βρίσκονται τα λιμάνια αποβίβασης και θα ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο (3133.4-1/53018/18-07-2025):

    *Περίοδος αιχμής (1 Ιουνίου- 30 Σεπτεμβρίου): 20 ευρώ ανά επιβάτη για Μύκονο και Σαντορίνη.

    *Μεσαία περίοδος: (Απρίλιος, Μάιος, Οκτώβριος): 12 ευρώ ανά επιβάτη για Μύκονο και Σαντορίνη.

    *Χαμηλή περίοδος (1 Οκτωβρίου- 31 Μαΐου): 4 ευρώ ανά επιβάτη για Μύκονο και Σαντορίνη.

    -'Αλλα λιμάνια

    *Περίοδος αιχμής (1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου): 5 ευρώ ανά επιβάτη.

    *Μεσαία περίοδος (Απρίλιος, Μάιος, Οκτώβριος): 3 ευρώ ανά επιβάτη.

    *Χαμηλή περίοδος (1 Οκτωβρίου- 31 Μαΐου): 1 ευρώ ανά επιβάτη.

    Αναλυτικά, επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου σε αποβιβαζόμενους στους λιμένες της χώρας επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που εκτελούν περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες).

    Επίσης :

    Η πληρωμή του τέλους κρουαζιέρας πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού παράβολου το οποίο εκδίδεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (e.hcg.gov.gr) και η οποία λειτουργεί με μέριμνα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) και διενεργείται από τον ναυτικό πράκτορα ή την εταιρεία κρουαζιέρας ή την ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου.

    Η εν λόγω εφαρμογή τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, κατά την οποία προέκυψαν ερωτήματα από τους χρήστες τόσο για την εφαρμογή όσο και για τις διατάξεις της ΚΥΑ, για τα οποία παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις προς αποσαφήνιση της διαδικασίας επιβολής και απόδοσης του τέλους κρουαζιέρας:

    Α. Πεδίο εφαρμογής

    Το τέλος κρουαζιέρας επιβάλλεται σε όλους τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια:

    - ανεξαρτήτως ηλικίας των επιβατών και

    - ανεξαρτήτως εάν ο λιμένας αποβίβασης αποτελεί transit port ή homeport.

    Διευκρινίζεται ότι το τέλος κρουαζιέρας δεν επιβάλλεται:

    - στον επιβάτη ο οποίος αποβιβάζεται εκτάκτως για ιατρικούς λόγους.

    - σε μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου που επιθυμεί να αποβιβαστεί σε ελληνικό λιμένα.

    Β. Υπόχρεοι για τη δήλωση και καταβολή του τέλους κρουαζιέρας

    Οι ναυτικοί πράκτορες κατά την ημέρα απόπλου κρουαζιερόπλοιου από κάθε λιμένα της χώρας όπου αποβιβάστηκαν επιβάτες, δηλώνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία συνδέονται με χρήση των κωδικών taxisnet, τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 3 της σχετικής ΚΥΑ 3133.1/45989/23-06-2025. Η δήλωση των στοιχείων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με τις συνέπειες αυτής. Στην περίπτωση που η εταιρεία κρουαζιέρας διαθέτει ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή έχει αναθέσει τη διαχείριση του πλοίου σε ελληνική εταιρεία διαχείρισης (εφεξής ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία) η ως άνω δήλωση δύναται να υποβάλλεται από εκπροσώπους αυτών, κατά περίπτωση. Προς διευκόλυνση των υπόχρεων παρέχεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να υποβάλλεται η δήλωση πέραν από τους ίδιους και από πρόσωπο/ συντάκτη με τους προσωπικούς του κωδικούς taxisnet, το οποίο όμως λειτουργεί εξ ονόματος και για λογαριασμό των υπόχρεων προσώπων (π.χ. υπάλληλος ναυτικού πρακτορείου, εξουσιοδοτημένος λογιστής κ.λπ.).

    Υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους είναι:

    - η εταιρεία κρουαζιέρας,

    - ο ναυτικός πράκτορας,

    - η ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία, κατά περίπτωση, καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους ευθυνόμενοι ο καθένας αλληλέγγυα και εις ολόκληρο.

    Γ. Χρόνος απόδοσης του τέλους κρουαζιέρας

    Η απόδοση του τέλους κρουαζιέρας πραγματοποιείται ανά ημερολογιακό τρίμηνο. Ειδικότερα, το τέλος αποδίδεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του μήνα που ακολουθεί το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο. Κατ' εξαίρεση, για τις αποβιβάσεις που πραγματοποιούνται εντός του 2025, το τέλος αποδίδεται ως εξής:

    α) Για τις αποβιβάσεις σε λιμένες της χώρας από την έναρξη ισχύος της (β) σχετικής και έως τις 30/9/2025, το τέλος αποδίδεται έως και τις 31/10/2025,

    β) για τις αποβιβάσεις σε λιμένες της χώρας από 01/10/2025 έως και τις 31/12/2025, το τέλος αποδίδεται έως και τις 30/1/2026.

    Δ. Τρόπος καταβολής του τέλους κρουαζιέρας

    Η καταβολή του τέλους κρουαζιέρας διενεργείται μέσω ηλεκτρονικού παράβολου το οποίο εκδίδεται αποκλειστικά μέσω της ως άνω ηλεκτρονικής εφαρμογής από την οποία εξάγεται κωδικός πληρωμής RF. Το ως άνω παράβολο δεσμεύεται αυτόματα με την πληρωμή του.

    Στο σύνδεσμο https://e.hcg.gov.gr/kz/help/ είναι διαθέσιμο εγχειρίδιο χρήσης στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.

    4. Λιμενικές Αρχές στις οποίες αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με σκοπό την απρόσκοπτη και ορθή είσπραξη του τέλους κρουαζιέρας σύμφωνα με το άρθρο 4 της σχετικής ΚΥΑ 3133.1/45989/23-6-2025. Για την πραγματοποίηση των ελέγχων μέσω της εφαρμογής, οι διαχειριστές της πλατφόρμας e.hcg.gov.gr κάθε Λιμενικής Αρχής θα πρέπει να αποδώσουν τα κατάλληλα δικαιώματα («Εμφάνιση δηλώσεων κρουαζιέρας») στους χρήστες τους.

    5. ΠΕΔΙΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. στις οποίες κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και την παροχή τυχόν κατάλληλων οδηγιών στις Λιμενικές Αρχές υπαγωγής τους.

Loader