Αγγλία: Συνελήφθησαν 41 άνθρωποι στο Λονδίνο επειδή διαδήλωσαν σε συγκέντρωση της «Δράσης για την Παλαιστίνη» (βίντεο)
Η Palestine Action έχει χαρακτηριστεί απαγορευμένη οργάνωση στη χώρα
Στήριξη στην Κομισιόν για διαπραγμάτευση
- Newsroom
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποστολή επιστολής του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών σε περίπτωση αντίμετρων από τις Βρυξέλλες.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η ΕΕ παραμένει ανοικτή στον διάλογο με στόχο μια συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, αλλά είναι επίσης έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα.
Ηνωμένα τα κράτη-μέλη, εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Κομισιόν και επισημαίνουν την ανάγκη για διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας την επιστολή Τραμπ ως διαπραγματευτικό ελιγμό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, υποστήριξε τις προσπάθειες της Επιτροπής, σημειώνοντας:
«Το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο οδηγεί στην ευημερία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι δασμοί είναι φόροι. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δημιουργούν αβεβαιότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη».
Και πρόσθεσε πως στόχος παραμένει η οικοδόμηση ισχυρών εμπορικών συνεργασιών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Χ, εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για την πρωτοβουλία Τραμπ και κάλεσε την ΕΕ να κινηθεί αποφασιστικά:
«Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Ο Μακρόν ζήτησε την επιτάχυνση προετοιμασίας αντιμέτρων από την Επιτροπή, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου.
Επεσήμανε ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον διεξάγονται «στη βάση μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς».
Το γραφείο της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Η Ρώμη, αναφέρει η ανακοίνωση, ελπίζει σε μια δίκαιη συμφωνία και δηλώνει πλήρη στήριξη στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει επίσημη δήλωση, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει άμεση συμφωνία για να τερματιστεί το κλίμα αβεβαιότητας.
Η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου, καλώντας σε διάλογο:
«Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είναι ένα σημάδι κινδύνου για τις δύο ακτές του Ατλαντικού», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Νιέντερμαρκ.
Η BDI ζητά από Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να κινηθούν ταχύτατα για την εξομάλυνση της κατάστασης μέσω «αντικειμενικού διαλόγου».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ χαρακτήρισε «ανησυχητική» την ανακοίνωση των ΗΠΑ και τόνισε ότι:
«Αυτός δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο Σχόοφ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε για ενότητα και αποφασιστικότητα προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τις χώρες-μέλη της ΕΕ να παραμένουν συσπειρωμένες γύρω από την Κομισιόν. Το ενδεχόμενο εμπορικής αντιπαράθεσης καθιστά επείγουσα την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω οικονομικής αστάθειας.
Η Palestine Action έχει χαρακτηριστεί απαγορευμένη οργάνωση στη χώρα
«Όμως, οι πολίτες γνωρίζουν και βλέπουν τα συνεχόμενα σκάνδαλα που διασύρουν τη χώρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Το υπουργείο πρόκειται να απαντήσει επισήμως στον ΟΗΕ, μετά τη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης
Γιατί οι μαθητές της Εσθονίας πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη - Χαρά, πρωτοπορία και δημιουργικότητα