Στο Lykos, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, η κρεατοφαγία βρήκε ένα χώρο…που την τιμά άξια
Καλοψημένα κρεατικά, με τη δύναμη της φωτιάς!
Όταν η γεύση συναντά την τέχνη και η παράδοση συναντά τη σύγχρονη δημιουργία
Στο πλακόστρωτο της Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το “Ακαδημία Art Restaurant” επιμένει να θυμίζει, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, πως η γαστρονομία είναι πρωτίστως συναίσθημα. Το εστιατόριο – θεσμός, πλέον, του Κωνσταντίνου Μάρκου παραμένει, από το 2011, σταθερά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κι αγαπημένα της πόλης κι ένας τόπος όπου η τέχνη δεν στολίζει απλώς τους τοίχους, αλλά γίνεται κομμάτι της κάθε εμπειρίας σας.
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του “Ακαδημία Art Restaurant”, η φιλοσοφία ήταν ξεκάθαρη: καλό φαγητό, χειροποίητη μαγειρική κι ένα περιβάλλον που να “διηγείται” ιστορίες. Σήμερα, χρόνια μετά, η «Ακαδημία» έχει καταφέρει να καθιερωθεί χωρίς να χάσει τίποτα από τη φρεσκάδα της κι από αυτό που ξεκίνησε να είναι. Αν το απέδιδε κανείς σε κάτι, αυτό θα ήταν σίγουρα η διαρκής αναζήτηση υλικών, πρώτων υλών, συνταγών και συνεργασιών, η αμεσότητα και η ξεκάθαρη φιλοσοφία των ανθρώπων της και φυσικά, το μεράκι για τη διατήρηση της ποιότητας, σε κάθε επίπεδο.
Ως χώρος, η “Ακαδημία” ξεχωρίζει ήδη από την είσοδο. Ξύλο, τούβλο, πήλινα αντικείμενα, παλιές υφές, πολύχρωμα υφάσματα και έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνδυασμό με το φως του χώρου, συνθέτουν μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με γκαλερί, που σας καλεί να γευματίσετε. Το εικαστικό κομμάτι επιμελείται, κάθε χρόνο, ο ζωγράφος Λάζαρος Πάντος, που φροντίζει να ανανεώνει τις παρεμβάσεις και τις εκθέσεις, δίνοντας στον χώρο τον καλλιτεχνικό παλμό που τον χαρακτηρίζει, όλα αυτά τα χρόνια.
Τιμώντας τον αρχικό στόχο του εστιατορίου, η ομάδα του διοργανώνει επίσης, τακτικά, μουσικές και θεατρικές βραδιές.
Η αυλή, μια ήσυχη όαση στην καρδιά της πόλης και η επιλεγμένη μουσική συμπληρώνουν την εμπειρία της κάθε επίσκεψης στο «Ακαδημία Art Restaurant», που αναδεικνύεται καθημερινά σε έναν μικρό θύλακα πολιτισμού, χαρακτηριστικό κι αναγνωρισμένο στο είδος του.
Η κουζίνα της «Ακαδημίας» είναι ελληνική, με έντονη μεσογειακή έμπνευση και μαγειρευτά κατσαρόλας που τιμούν την παράδοση, φτιαγμένα με τρόπο δημιουργικό και σύγχρονο. Κινείται ανάμεσα στο comfort και στο δημιουργικό, σαν ένας όμορφος “διάλογος”, ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη γαστρονομία.
Από την πρώτη στιγμή, συνεργάζονται με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, διατηρώντας ένα σταθερό δίκτυο συνεργασιών ετών, που προμηθεύει το εστιατόριο με προϊόντα εποχής, βιολογικά λαχανικά, εκλεκτό κρέας κι εξαιρετικά κρασιά.
Το μενού αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, ακολουθώντας τις εποχές. Κάποια πιάτα, ωστόσο, έχουν γίνει σήμα κατατεθέν και παραμένουν σταθερά, όπως τα ραβιόλι με μυζήθρα και δυόσμο, το κριθαρότο με άγρια μανιτάρια και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι χωρίς ψωμί, φτιαγμένο από καθαρό μοσχαρίσιο κρέας.
Στις χειμωνιάτικες προτάσεις, η «Ακαδημία» τιμά τη θαλπωρή των ελληνικών μαμαδίστικων πιάτων και των μαγειρευτών της κατσαρόλας: μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά, λαχανοσαρμάδες χειροποίητοι, παραδοσιακοί, με βαθιά νοστιμιά κι άλλες προτάσεις που ξεπηδούν από την ελληνική γαστρονομική παράδοση, είναι μέσα σε ό,τι θα συναντήσετε στο μενού, όσο ο καιρός κρυώνει.
Στις θαλασσινές επιλογές, ξεχωρίζει το φιλέτο ψαριού bianco με λευκό κρασί, πατάτα και βούτυρο, το φιλέτο φρικασέ με άγρια χόρτα και ταραμά, το χταπόδι με σάλτσα γαρίδας και φυσικά οι δημιουργικές προτάσεις με ζυμαρικά και φρέσκα θαλασσινά.
Συνοδέψτε επίσης το γεύμα σας με μία ποικιλία τυριών – θα βρείτε πολλές Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) επιλογές, όπως κατίκι Τήνου, τυρί λάκκου Σερίφου, γραβιέρα Αγίου Ισιδώρου Νάξου κι άλλες προτάσεις, που θα καλύψουν κάθε γευστική σας προτίμηση.
Κατά τις γιορτινές ημέρες, στο μενού θα βρείτε επίσης χειροποίητες πίτες – χορτόπιτα, κρεατόπιτα, και άλλες γευστικές επιλογές.
Αν υπάρχει κάτι που επανέρχεται με λατρεία στα σχόλια των επισκεπτών και το οποίο θα παινέψουμε σίγουρα κι από μεριάς μας, αυτό είναι το ψωμί.
Το προζυμένιο ψωμί της «Ακαδημίας», ζυμωμένο αποκλειστικά για το εστιατόριο σε φούρνο της Βέροιας, σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές: με σύκο και καρύδι, λαδένιο, αγιωργίτικο – κάθε μία με τον δικό της χαρακτήρα και γευστικές ιδιαιτερότητες. Κάθε ψωμί ψήνεται σε ξυλόφουρνο, από έμπειρο μάστορα του είδους κι αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά “μυστικά” της κουζίνας του εστιατορίου.
Όσο για τις πατάτες; Έχουν κι αυτές τα δικά τους μυστικά παρασκευής. Πρόκειται για φρέσκες πατάτες Αρχαγγέλου Αριδαίας, κομμένες στο χέρι, τηγανισμένες με φασκόμηλο και σκόρδο. Σερβίρονται μόνο όταν είναι στην κατάλληλη εποχή, τη στιγμή που ως πρώτη ύλη έχουν φτάσει στα ιδανικά γευστικά και θρεπτικά συστατικά και την κατάλληλη υφή και ιδιότητες, γι’ αυτό κι αποτελούν σταθερά, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του εστιατορίου.
Η κάβα της «Ακαδημίας» στηρίζει κι αναδεικνύει, από την αρχή της λειτουργίας της, μικρά ελληνικά κτήματα και βιολογικούς αμπελώνες.
Η επιλογή κάθε ετικέτας έχει γίνει ώστε κάθε πρόταση να συνοδεύει ιδανικά το μενού, ενώ τα λικέρ μαστίχας και limoncello, αλλά και τα cocktails, όπως το signature cocktail με μαστίχα, βότκα, lime και σιρόπι αγγουριού, δίνουν τη δική τους νότα στο τέλος της κάθε σας επίσκεψης.
Και φυσικά, το μιλφέιγ, που εδώ αποτελεί πλέον έναν γλυκό θεσμό! Παραδοσιακή patisserie cream, καραμελωμένο φύλλο, ισορροπημένη γλύκα, είναι το πιο αγαπημένο επιδόρπιο της «Ακαδημίας»!
Μαζί του, άλλες παραδοσιακές προτάσεις, όπως Αρμενοβίλ ή μπαμπάς με ρούμι στις γιορτές και κλασσική πάστα αμυγδάλου, σας προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογής, ανάμεσα από πραγματικά αγαπημένες γεύσεις!
Η «Ακαδημία Art Restaurant» διατηρεί την ψυχή της: σεβασμό στην πρώτη ύλη, αγάπη στη μαγειρική, αυθεντική φιλοξενία. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη: όλα δοκιμάζονται, επανεξετάζονται, εμπλουτίζονται, τελειοποιούνται. Γι’ αυτό και παραμένει ένα από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.
Στην καρδιά της Αγίου Μηνά, συνεχίζει να προσφέρει μια γευστική εμπειρία γεμάτη αίσθηση, τέχνη κι ελληνικές γεύσεις! Είναι ένα μέρος όπου θα γευματίσετε καλά, θα νιώσετε όμορφα και θα θυμηθείτε, ότι η απόλαυση ενίοτε, χρειάζεται απλώς και τον κατάλληλο χώρο!
Tip 1: H κουζίνα της «Ακαδημίας» λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας (τη συγκεκριμένη ημέρα ανοίγει μόνο σε γιορτές κι αργίες) από τις 13.00 έως τις 24.00.
Tip 2: Tις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, είναι καλό να κάνετε πρώτα κράτηση.
Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 3, Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 521803
Καλοψημένα κρεατικά, με τη δύναμη της φωτιάς!
Όταν ένας εκλεπτυσμένος μύκητας, γίνεται η αφορμή για ένα εστιατόριο!
Από ένα παραδοσιακό έδεσμα, σε ένα signature προϊόν!
Ένα από τα πρώτα στούντιο που έφεραν το EMS στη Θεσσαλονίκη