Σύνοδος Πρυτάνεων: Oι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας στη δημόσια Πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ - Αναλυτικά ο κατάλογος των πιο κρίσιμων σημείων
Τα βασικά σημεία
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται μέσα στα επόμενα 24ωρα, (ενδεχομένως και αύριο Σάββατο), από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που αφορά τις διαγραφές των φοιτητών/τριων που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησής τους ενώ, στο Σχέδιο Νόμου θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανομίας και της βίας στα πανεπιστήμια.
Πρόθεση της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη και του υφυπουργού, αρμόδιου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκου Παπαϊωάννου είναι το Σχέδιο Νόμου να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πριν από την Σύνοδο Πρυτάνεων η οποία θα διεξαχθεί στην Άναβυσσο, 8 - 11 Ιουλίου, υπό την Προεδρία του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Προεδρεύουσα την Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τις διαγραφές θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανενεργών και ενεργών φοιτητών/τριων και, θα υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν δείξει την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με τη συμμετοχή τους στις εξεταστικές περιόδους. Υπενθυμίζεται ότι αίτημα των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών/τριων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία και φυσικά, η όποια ρύθμιση να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Όσον αφορά την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, ο νόμος σαφώς θα είναι ενιαίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ζητήματα όπως το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ κτλ.
Οι παρεμβάσεις
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Χαλκιδική, είχαν παρουσιαστεί οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.
Μεταξύ των πιο κρίσιμων ήταν:
• Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
• Υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή.
• Άμεση κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών.
• Δημιουργία Παρατηρητηρίου Φαινομένων Βίας στο ΥΠΑΙΘΑ.
• Πλήρης στελέχωση και ενεργοποίηση της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
• Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου, κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα, έως το τέλος του 2025. Επίσης, εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
• Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών και προθεσμιών για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις οργανωμένων περιστατικών βίας.
• Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στη Δ.Ο.Υ.
Η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ - Αναλυτικά ο κατάλογος των πιο κρίσιμων σημείων
Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Με τα αγγλικά να διδάσκονται πλέον στα νηπιαγωγεία της χώρας, όλο και περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει Αγγλικά
«Οι ανάγκες των φοιτητών/τριων αποτελούν απόλυτη προτεραιότητά μας» λέει η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ