Αφιέρωμα: Γιορτές με 15+1 από τις πιο γλυκές προτάσεις στην Θεσσαλονίκη

Για το εορταστικό τραπέζι και όχι μόνο…

Τα ζαχαροπλαστεία είναι ένας αγαπημένος προορισμός που κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε να επισκεφτεί, και ειδικά την περίοδο των γιορτών, μοιάζει με μονόδρομος!

Στη Θεσσαλονίκη, που ούτως ή άλλως έχει παράδοση στο καλό φαγητό και στο γλυκό, το μόνο δύσκολο είναι να… διαλέξεις ανάμεσα στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία.

Εγγυόμαστε για τα παρακάτω, αφού κάθε μπουκιά από τα γλυκά τους είναι ένα μικρό ταξιδάκι ως τον παράδεισο!

Ζαχαροπλαστεία Μίλτος

miltos.jpg?v=0

Από το 1976 μέχρι σήμερα, το όνομα «Μίλτος» είναι συνώνυμο της ποιότητας, της φρεσκάδας και της διαρκούς εξέλιξης. Μια ιστορία που συμπληρώνει πλέον τις πέντε δεκαετίες, γεμάτη μεράκι, επιμονή και αφοσίωση στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Με δέκα καταστήματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και ένα εύχρηστο e-shop, τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος καταφέρνουν κάθε χρόνο να βρίσκονται κοντά στο κοινό τους, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει παράδοση και σύγχρονη εξυπηρέτηση.

Στα Ζαχαροπλαστεία Μίλτος τα προϊόντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απολαύσεων - από γλυκές δημιουργίες έως αλμυρές επιλογές για κάθε στιγμή της ημέρας. Οι βιτρίνες τους γεμίζουν με τούρτες, πάστες και κεράσματα φτιαγμένα από φρέσκα υλικά και ολόφρεσκα φρούτα, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, σχημάτων και μεγεθών. Υπάρχουν σοκολατάκια με ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις, καθώς και πλήθος delicacies. Ωστόσο, προσφέρουν και αλμυρές επιλογές, όπως σάντουιτς, σαλάτες, σφολιατοειδή, σπιτικές πίτες και ελαφριά γεύματα, καθιστώντας τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος προορισμό για κάθε στιγμή της ημέρας.

It's Christmas time!

Καθώς η πόλη φωτίζεται και οι πρώτες νότες γιορτινής μουσικής γεμίζουν την ατμόσφαιρα, τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος έχουν ετοιμάσει μια πλούσια συλλογή από χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, που θα αποτελέσουν στιγμές αμέριστης απόλαυσης και τα φετινά Χριστούγεννα. Μελετημένες συνταγές, επιλεγμένες πρώτες ύλες και δημιουργικότητα συνθέτουν ένα μενού που φέτος είναι πιο εντυπωσιακό από ποτέ, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά γιατί ο Μίλτος παραμένει πρωταγωνιστής στη ζαχαροπλαστική σκηνή της πόλης. Δείτε περισσότερα

Διευθύνσεις Kαταστημάτων:

Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία

Fleur Boulangerie & Patisserie

fleur.jpg?v=0

Το ταξίδι του “Fleur”, έχει προϊστορία. Ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, το 2011, κάτω από άλλη ονομασία και σύστησε στο κοινό της Θεσσαλονίκης μια νέα φιλοσοφία στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Σήμερα, έχοντας ωριμάσει και εξελιχθεί, η ίδια ομάδα δημιουργών κάνει, από το 2019, τα επόμενα βήματα με το “Fleur Boulangerie & Patisserie”, συνεχίζοντας το όνειρο με νέα ταυτότητα, μεγαλύτερη εξειδίκευση και την ίδια αφοσίωση στην ποιότητα.

Πίσω από το “Fleur” βρίσκονται ο Pastry Chef Κωνσταντίνος Τσενικίδης – όπως ο ίδιος λέει, έχει βρει στη γαστρονομία αυτό που θέλει να κάνει σε όλη του ζωή - κι ο Στάθης Αλιμπάκης που, το 2019, άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στην οδό Δημητρίου Φωκά 6, στην Πυλαία. Από το φθινόπωρο του 2024, η οικογένεια του “Fleur” μεγάλωσε με ένα δεύτερο, boutique boulangerie αυτή τη φορά κατάστημα στην Εγνατίας 127, επίσης στην Πυλαία. Δύο σημεία που αποτελούν πλέον αναφορά για όσους αγαπούν την ποιότητα, το καλό ψωμί, τα εκλεπτυσμένα γλυκά, τον καλό καφέ και τις προσεγμένες αλμυρές δημιουργίες.

Ο γλυκός κόσμος του Fleur

Από τις βιτρίνες του Fleur περνούν αριστουργήματα ζαχαροπλαστικής, που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Τάρτες, γλυκά, τούρτες, macaron, croissant, cookies, παγωτό gelato, αλλά και πιο κλασικά ελληνικά γλυκά, όπως τσουρέκια και πασχαλινές ή χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, ανάλογα με την εποχή, καλύπτουν μία αρκετά ευρεία γκάμα, για να καλύψετε κάθε σας ανάγκη κι επιθυμία.

Ξεχωρίζουν προτάσεις όπως η τούρτα πραλίνα με dacquoise φουντουκιού και mousse πραλίνας φουντουκιού, η τάρτα φυστίκι & σμέουρο με compote κόκκινων φρούτων, αλλά και το αυθεντικό gelato σε 12 γεύσεις, φτιαγμένο από φρέσκες πρώτες ύλες, με υφή τόσο πλούσια, που χαρίζει μια εμπειρία απόλυτα ιταλική. Δείτε περισσότερα

Διευθύνσεις: Δημητρίου Φωκά 6, Πυλαία - Εγνατίας 127, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 380620 (Δημητρίου Φωκά), 2311 219792 (Εγνατίας)

Choureal

choureal.jpg?v=0

To «Choureal» είναι ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, δεν θα το έλεγε κανείς ακριβώς ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα απόλυτα ξεχωριστό project. Είναι το σημείο όπου γεννήθηκε το πρώτο tailor – made, a la minute προφιτερόλ. Ένας χώρος που μας μυεί σε μία διαφορετικά δοσμένη τέχνη του αγαπημένου αυτού γλυκού και που εξειδικεύεται απόλυτα στη ζύμη των choux, που αποτελούν τη βάση του.

Αγαπήθηκε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Tο δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ήρθε σχεδόν ως αίτημα του κόσμου.

Πλέον η Choureal μετράει 5 καταστήματα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 3 στην Αττική, περιλαμβανομένου του νέου καταστήματος στη Γλυφάδα. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποσπάσει πάνω από 20 βραβεία γεύσης κι επιχειρηματικότητας.

Εμείς κάνουμε ουρές έξω από τη βιτρίνα του, συζητώντας τι σοκολάτες θα βάλουμε στο προφιτερόλ μας, για το αν θα γεμίσουμε τα choux με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με παγωτό κι εάν το προφιτερόλ μας θα συνοδευτεί από φρέσκες φράουλες, cookies, ξηρούς καρπούς ή άλλες νόστιμες γαρνιτούρες.

Εξειδίκευση σε ένα προϊόν, ανοιχτή κουζίνα, παρασκευή όλων των υλικών σε in house εργαστήριο από κορυφαίες πρώτες ύλες. Και όλα αυτά γύρω από το αγαπημένο του γλυκό, το προφιτερόλ. Δείτε περισσότερα

Θεσσαλονίκη

  • Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252766
  • Βενιζέλου 20
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353

Αθήνα

  • Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3317883
  • Ιφικράτους 2, Χαλάνδρι
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6839913
  • Λαζαράκη 39, Γλυφάδα
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8980988

Biscotti Tsoungari

biscotti.png?v=0

Το «ευγνώμονες που είναι ζαχαροπλάστες» (Grateful Bakers) είναι ένα μότο που συνοδεύει την επωνυμία «Biscotti Tsoungari» εδώ και χρόνια, ωστόσο βρίσκεται και στη ρίζα της φιλοσοφίας τους από το 1936, όταν ξεκίνησαν ως οικογένεια την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας τη δική τους γλυκιά ιστορία στην πόλη.

Το 1936 ο Νικόλαος Τσούγγαρης ήταν αυτός που ξεκίνησε να δημιουργεί την ιστορία από την οδό Βασ. Όλγας στη γειτονιά του Ντεπώ Θεσσαλονίκης, με ένα παραδοσιακό τότε γαλακτοπωλείο με κρέμες, παγωτά και γλυκίσματα. Στη συνέχεια ο παππούς της οικογένειας, ο Αστέριος Τσούγγαρης ανοίγει στην παλιά οδό Ανθέων, νυν Γεωργίου Παπανδρέου, το δεύτερο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας, το οποίο με τα χρόνια μεγάλωσε σε φήμη, με αποτέλεσμα να γίνει ο προμηθευτής των πιο διάσημων ζαχαροπλαστείων της εποχής έως και τη δεκαετία του ’70.

Η δεκαετία του ’80 ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της επιχείρησης, καθώς ο γιος Φίλιππος Τσούγγαρης αποφάσισε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην τότε αγορά της παραγωγής μπισκότων και κουλουριών, παράγοντας από τα κλασικά κουλουράκια και τα πτιφουρ έως τα κουλουράκια με μέλι και σουσάμι, που θεωρούνται το προϊόν σήμα κατατεθέν τους, με τη μοναδική συνταγή τους.

Από το 2002, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα παιδιά του Φίλιππου Τσούγγαρη, Στέργιος και Μαρία, αναλαμβάνουν δράση και στα επόμενα χρόνια, αρχικά το 2009 δημιουργούν το σημερινό τους όνομα το Biscotti Tsoungari και ξεκινούν τις εξαγωγές των προϊόντων τους σε 15 και πλέον χώρες, όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστραλία και Ιαπωνία. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις: Θέρμη (Περιοχή Διαβαλκανικού Κέντρου), Ν. Κρήνη (Αλατσατών 4)
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2310 472221 και 2310 472222 (Θέρμη)

Ελληνικόν 1938

ellinikon.jpg?v=0

Το Ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν 1938 αποτελεί έναν από τους πιο ζωντανούς μύθους της Θεσσαλονίκης, είναι ένας τόπος με μνήμες, παράδοση και πολιτισμό. Από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα, το Ελληνικόν 1938 συνεχίζει να προσελκύει γενιές Θεσσαλονικέων που αναζητούν όχι μόνο γεύση, αλλά και συναίσθημα.

Με επίκεντρο τη Βασιλίσσης Όλγας, το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της πόλης διατηρεί τον χαρακτήρα και την ποιότητά του, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και ετοιμάζεται για ένα νέο μεγάλο βήμα: το άνοιγμα του καινούργιου του καταστήματος στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η γεύση της ελληνικής παράδοσης στην πιο αυθεντική της μορφή

Από την αρχή της ιστορίας του, το Ελληνικόν 1938 έγινε γνωστό για τη σταθερή ποιότητα του και για τη δέσμευση στη χειροποίητη παρασκευή των γλυκών του. Είναι ένα από τα ελάχιστα ζαχαροπλαστεία της πόλης όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει γεύσεις που παραμένουν πιστές στις συνταγές των δεκαετιών του ’40 και του ’50.

Σιροπιαστά με άρωμα βουτύρου, σοκολατίνες αμυγδάλου, εκλεκτά κουλουράκια, πάστες ημέρας, τούρτες που φτιάχνονται με την κλασική τεχνική, παγωτά από φρέσκο γάλα και παραδοσιακά γλυκά που θυμίζουν τις παλιές εποχές των κυριακάτικων οικογενειακών τραπεζιών.

Με την ίδια προσήλωση στην ποιότητα, το Ελληνικόν 1938 προσφέρει και αλμυρές δημιουργίες, όπως πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και γέμιση που θυμίζει την κουζίνα της γιαγιάς. Αυτός ο συνδυασμός παράδοσης, αυθεντικότητας και τεχνικής αρτιότητας είναι που κάνει το Ελληνικόν να ξεχωρίζει σε μια εποχή όπου η ταχύτητα πολλές φορές υπερισχύει της ουσίας. Εδώ, η ουσία παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Δείτε περισσότερα

Βασ. Όλγας 109 - Τηλέφωνο: 2310 411133
Παλαιών Πατρών Γερμανού 12 - Τηλέφωνο: 2316 020006

Τιτάνια

titania.jpg?v=0

H ιστορία του «Τιτάνια», είναι η ιστορία ενός από τους πιο παλιούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη, που φέτος έκλεισε τα 90 χρόνια λειτουργίας. Από το 1935, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, μέχρι και τώρα, πολλά έχουν αλλάξει και η επιχείρηση ολοένα αναπτύσσεται, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του κοινού σε αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική.

Τα top προϊόντα του «Τιτάνια»

Δεν θέλει κι ερώτημα: το top προϊόν του «Τιτάνια» παραμένει, ακόμη και σήμερα, το τραγανό έξω κι αφράτο μέσα θεσσαλονικιώτικο κουλούρι του που, πλέον, κυκλοφορεί σε 12 διαφορετικούς κωδικούς: με σταφίδες, με ταχίνι, με ξηρούς καρπούς, με χοιρινή καπνιστή μπριζόλα, με cranberries, κ.ά.

Κορυφαία προϊόντα είναι, επίσης, η χωριάτικη τυρόπιτα και η νηστίσιμη σπανακόπιτα. Πέρα από αυτά, θα βρείτε, όλη τη γκάμα της αρτοποιίας και της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, με κεράσματα ή ατομικά γλυκά, πάστα φλώρα, τραγανές φλωρεντίνες αμυγδάλου, cinnamon rolls, σοκολατόπιτα, κρουασάν, κριτσίνια, sandwich διαφόρων ειδών και φυσικά άρτους πολύσπορους, προζυμένιους, με αλεύρι Ζέα, ζυμωτούς, τσουρέκια, carrot και διάφορα άλλα κέικ – πορτοκαλιού, σοκολάτας με γέμιση λευκή κρέμα, κ.ά. – και νηστίσιμα είδη, αλλά κι όλα τα εορταστικά, ανάλογα με την εποχή. Διαρκώς πειραματίζονται και δοκιμάζουν νέες γεύσεις, που αλλάζουν ανάλογα και με την εποχή. Δείτε περισσότερα

Διευθύνσεις: Καρόλου Ντηλ 22, Κέντρο | Τσιμισκή 139, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 279879 | 2310 220985

Stratis

stratis.jpg?v=0

Στο νούμερο 12 της Αντιγονιδών, δεκαετίες τώρα χτυπά ένας από τους πιο σταθερούς και γλυκούς παλμούς της πόλης. Το Γλυκισματοποιείον “STRATIS, με ιστορία που ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στην πλατεία Αγίας Σοφίας, αποτελεί σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις της πόλης – και όχι μόνο. Τα ηνία έχει σήμερα η δεύτερη γενιά ζαχαροπλαστών της οικογένειας Αλτίνογλου που, διατηρώντας αναλλοίωτη την παραδοσιακή τέχνη, ταυτόχρονα την εξελίσσει, αναδεικνύοντας γεύσεις της πόλης που, μέσα από το εργαστήρι της, έχουν γράψει ιστορία.

Η επιχείρηση λειτουργεί σήμερα στα χέρια του Ανδρέα Αλτίνογλου, του ανθρώπου που συνεχίζει το όραμα των γονιών του, με αφοσίωση στην ποιότητα και σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της πόλης. Μαζί με την ομάδα του, δημιουργούν καθημερινά ένα περιβάλλον όπου το παλιό συναντά το νέο, κι όπου κάθε γλυκό αναδεικνύει την εμπειρία και το μεράκι των ανθρώπων που το φτιάχνουν.

Τα τρίγωνα Πανοράματος – το «σήμα κατατεθέν»

Το “STRATIS” είναι μία οικογενειακή ιστορία, γραμμένη με βελούδινη κρέμα, τραγανό φύλλο κι αρώματα που πλημμυρίζουν όλη τη γειτονιά.

Ναι, φυσικά κι αναφερόμαστε στο γλυκό – σήμα κατατεθέν τους, το τρίγωνο Πανοράματος. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν ο παγκόσμιος οδηγός “Taste Atlas” ανέδειξε το τρίγωνο Πανοράματος ως το δεύτερο καλύτερο γλυκό παγκοσμίως, στο τέλος του 2023, η φωτογραφία που συνόδευε τη δημοσίευση ήταν από συσκευασία του “STRATIS”.

Σχεδόν μισό αιώνα τώρα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, το γλυκισματοποιείο παρασκευάζει καθημερινά τρίγωνα βασισμένα σε μία μυστική συνταγή της οικογένειας, που γεμίζονται πάντα στο χέρι, την ώρα της παραγγελίας. Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Αντιγονιδών 12, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 548708

Αρτοποιία Κουκουμέρια

koukoumeria.jpg?v=0

Όντας ο πρώτος, για την εποχή που άνοιξε, φούρνος της περιοχής, η «Αρτοποιία Κουκουμέρια» έχει γράψει μέχρι σήμερα πάνω από 100 χρόνια ιστορίας και συνεχίζει να αποτελεί, καθημερινά, ένα σημείο – σταθμό στις γεύσεις της πόλης, συνώνυμο της ποιότητας και κάθε ιδιαίτερης γεύσης ψωμιού, με τα προϊόντα του να εμπλουτίζονται κάθε χρόνο, λίγο πριν εκπνεύσει το καλοκαίρι.

Δεσπόζει σε ένα εμβληματικό σημείο της περιοχής και προσφέρει μία μεγάλη γκάμα 40 και πλέον ειδών άρτου, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Από το κλασικό ψωμί, που δεν λείπει από κανένα σπιτικό τραπέζι, μέχρι άρτο αργής ωρίμανσης, ψωμιά με φουντούκια, ψωμιά ολικής άλεσης, προζυμένιους άρτους – όπως το προζυμένιο Αγειορίτικο ψωμί ή το ημίλευκο με προζύμι τσομπάνη – χωριάτικους και καλαμποκίσιους άρτους, ψωμί με σπόρους chia κι άλλα προϊόντα εναρμονισμένα με τις διατροφικές τάσεις, Ζέας δίκοκκο και φυσικά, πολλά γερμανικού τύπου ψωμιά.

Από τα προϊόντα που αναδείχθηκαν πολύ, πέρα από την αρτοποιία, ήταν και είναι το τσουρέκι της Αρτοποιίας «Κουκουμέρια». Ξεκίνησε από την παραδοχή πως, ως προϊόν, σπάνια φτιάχνεται πλέον στα σπίτια κι έγινε, πολύ γρήγορα -πέρα από εξαιρετικά καλό και νόστιμο- το δεύτερο κατά σειρά προϊόν που «φεύγει» πολύ καθημερινά, μαζί με τους μαύρους άρτους.

Στις προτάσεις για σνακ και πρωινό, ελαιόψωμο και σταφιδόψωμο, κουλούρι Θεσσαλονίκης απλό, αλλά και με σταφίδες, μανιτάρια, τυρί ή πιπεριά, κριτσίνια κάθε είδους, χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακόπιτα και τυροπιτάκια και φυσικά μπουγάτσα με κρέμα, τυρί ή κιμά.

Η μεγάλη ποικιλία προτάσεων περιλαμβάνει επίσης βιεννέζικο, δανέζικο, pretzel, βουτήματα, σιροπιαστά κι άλλα γλυκά – και πολλά νηστίσιμα είδη – ενώ ξεχωρίζουν «τοπικές» μικρασιατικές συνταγές, όπως το σμυρναίικο κουλουράκι, ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείτε το χώρο. Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912365

Tiramisù

tiramisu.jpg?v=0

Στην οδό Τεγέας 1, σε ένα δρόμο που μυρίζει καφέ και φρεσκοψημένα σαβαγιάρ, βρίσκεται το “Tiramisù”, ένα μικρό μαγαζί που έχει καταφέρει να γίνει σταθερή αξία για όσους αγαπούν το αληθινό αυτό ιταλικό γλυκό. Εδώ, κάθε μέρα ξεκινάει από την αρχή – με τα ίδια καλά υλικά, την ίδια φροντίδα, την ίδια επιθυμία για τελειότητα – και κάθε κουταλιά γλυκού, κρύβει μέσα της κάτι παραπάνω από μια γεύση. Κρύβει την υπόσχεση της συνέπειας. Αυτήν που οι δημιουργοί του “Tiramisù” υπηρετούν με ευλάβεια εδώ και τέσσερα χρόνια, πιστοί στο ίδιο φρέσκο, αυθεντικό προϊόν και με τον ίδιο σεβασμό τόσο στα καλά υλικά, όσο και στον πελάτη.

Αυθεντικό ιταλικό τιραμισού από την αρχή μέχρι το τέλος

Η Νάντια Σουές και ο Μίλτος Ασλανίδης, οι ψυχές πίσω από το “Tiramisù” της Θεσσαλονίκης, δεν χρειάζονται πια πολλά λόγια. Αυτό που κάνουν, άλλωστε, μιλά από μόνο του: χειροποίητα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εκλεκτό espresso και κρασί Marsala, σκεπασμένα με αέρινη κρέμα μασκαρπόνε και πασπαλισμένα με αρωματικό κακάο.

Μια λιτή, μα πλήρης σύνθεση, που αποδεικνύει πως το απλό, μπορεί να αγγίζει το τέλειο.

Πρόκειται για έναν conceptual χώρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο φημισμένο γλυκό της γειτονικής Ιταλίας. Ο χώρος minimal αισθητικής, όπως ακριβώς και το concept, αλλά και οι ίδιες οι πρώτες ύλες του περίφημου τιραμισού, αποδεικνύουν πώς δεν χρειάζονται πολλά για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στο μενού, πέρα από το κλασικό ιταλικό τιραμισού, ξεχωρίζουν και τέσσερις μοναδικές εκδοχές του: Tiramisù Limoncello, με δροσερή κρέμα λεμονιού και Limoncello, το Tiramisù Πραλίνα Φιστικιού Αιγίνης κι αυτό με τη Bitter Σοκολάτα. Για όσους αγαπούν το παγωτό υπάρχει το Semifreddo Tiramisù, με τη βελούδινη παγωμένη κρέμα και τα ίδια αυθεντικά αρώματα espresso και κακάο.
Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Τεγέας 1, Ανάληψη, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
2316 022218

Ισλί Πορφυρίδης

porfyridis.jpg?v=0

Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό… θησαυρό.

Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677

Αρτοζαχαροπλαστείο «Ζέζας»

zezas.jpg?v=0

Έρχονται τα Χριστούγεννα και στο Αρτοζαχαροπλαστείο «Ζέζας» στο νούμερο 78 της Διαγόρα, στην Τούμπα, τα χειροποίητα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, σας περιμένουν ήδη να τα δοκιμάσετε! Από το 1970, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, που σήμερα διαχειρίζεται η τρίτη γενιά, δημιουργεί μία ποικιλία από νόστιμα, χειροποίητα γλυκίσματα, με αγάπη, φροντίδα και παράδοση και είναι από τα καλύτερα μέρη, για να νιώσετε την αληθινή μαγεία των χριστουγεννιάτικων γεύσεων!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Αρτοζαχαροπλαστείο «Ζέζας» γιορτάζει τη χριστουγεννιάτικη περίοδο με μία καταπληκτική γκάμα προτάσεων, που θα κάνουν τις γιορτές σας ακόμη πιο γλυκές! Από απολαυστικά χειροποίητα μελομακάρονα σε διαφορετικές εκδοχές – πραγματικά λαχταριστά – κι επίσης χειροποίητους κουραμπιέδες, από τα πολύ «δυνατά» ισλί του καταστήματος, μέχρι τις βασιλόπιτες κάθε είδους, κάθε γλύκισμα παρασκευάζεται με τα καλύτερα υλικά, πάντα με την ίδια αφοσίωση, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Διαγόρα 78, Τούμπα (στην έξοδο για περιφερειακό)
Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2310 910025

Royal Patisserie

royal.jpg?v=0

Το Royal Patisserie στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί εδώ και 50 και πλέον χρόνια ένα σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικά, χειροποίητα γλυκά, αυθεντικές γεύσεις και ένα περιβάλλον που τιμά την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Η φήμη του δεν έχει χτιστεί τυχαία, καθώς πίσω από κάθε δημιουργία κρύβονται η άρτια τεχνική και τα ολόφρεσκα υλικά.

Το ανοιχτό εργαστήριο του καταστήματος μάς συμπαρασύρει στη μαγεία της δημιουργίας και μας δίνει την ευκαιρία να δούμε εν δράσει το ταλέντο της ομάδας του. Με το που περνάς την πόρτα, βλέπεις τους ζαχαροπλάστες να δημιουργούν μπροστά σου, να πλάθουν, να γεμίζουν, να ψήνουν. Η μυρωδιά του βουτύρου, της βανίλιας, της σοκολάτας και των μπαχαρικών σε συνοδεύει σε κάθε γωνιά του χώρου, μετατρέποντας τις αγορές σου σε εμπειρία.

Πολυδιάστατες επιλογές και μία μεγάλη γκάμα προϊόντων

Το Royal είναι ένα ζαχαροπλαστείο που σέβεται βαθιά την παράδοση, αλλά δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Για αυτό και οι επιλογές του είναι τόσο πολυδιάστατες: από τις πιο κλασικές, οικογενειακές γεύσεις, μέχρι τις πιο σύγχρονες δημιουργίες που προσθέτουν έναν ανανεωτικό αέρα στην καθημερινότητα των επισκεπτών. Η ισορροπία αυτή ανάμεσα στο παλιό που αγαπάμε και στο νέο που μας εκπλήσσει είναι εκείνο που καθιστά το ζαχαροπλαστείο αυτό ξεχωριστό. Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Ανδρ. Παπανδρέου 44, Νεάπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 626737, 2310 028247

Peacen Cake

peach-n-cake.jpg?v=0

Στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης, ένα μικρό αλλά εξαιρετικά δημιουργικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής έχει κερδίσει την καρδιά των λάτρεων των γλυκών: το “Peacen Cake.

Από τον Ιανουάριο του 2020, η Νίκη Τσερεπή και η αδερφή της Ειρήνη ένωσαν τη δημιουργικότητα, το μεράκι και την τεχνογνωσία τους, μετατρέποντας ένα όνειρο σε πραγματικότητα. Το όνομα του εργαστηρίου δεν είναι τυχαίο. Εμπνευσμένο από την ίδια την Ειρήνη και την αγάπη της για τα γλυκά και τη ζαχαρόπαστα, συνοψίζει, σε δύο λέξεις, όλη τη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

Το “Peacen Cake ειδικεύεται στην κατασκευή custom made τούρτας από έμπειρους ζαχαροτέχνες, αλλά και γλυκών για κάθε είδους εκδήλωση – από γάμους και βαφτίσεις μέχρι γενέθλια, εταιρικές δεξιώσεις και προσωπικά events. Όλα τα γλυκά παρασκευάζονται με φρέσκα κι αγνά υλικά: βελγική σοκολάτα, φρέσκο γάλα κι αυγά από τοπικούς παραγωγούς, φρούτα, βούτυρο κι αλεύρι άριστης ποιότητας. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής χωρίς έτοιμες σκόνες, σε ένα «new age» εργαστήριο. που συνδυάζει την παράδοση με μία μοντέρνα αισθητική.

Μια βιτρίνα που ανανεώνεται διαρκώς

Η φιλοσοφία του εργαστηρίου συνδυάζει την υψηλή ζαχαροπλαστική με την προσωπική επαφή και τη φροντίδα κάθε πελάτη. Κάθε δημιουργία είναι μοναδική, όπως και η στιγμή που τη συνοδεύει.

Το “Peacen Cake δεν προσφέρει απλά γλυκά – προσφέρει μια εμπειρία, ένα ταξίδι στις γεύσεις που μένει αξέχαστο. Η βιτρίνα του, μικρή αλλά εντυπωσιακή, φιλοξενεί καθημερινά έως και έξι διαφορετικά γλυκά, με συνεχή ανανέωση, ώστε οι πελάτες να ανακαλύπτουν πάντα νέες γεύσεις. Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Δημοκρατίας 6, Χαλάστρα
Επικοινωνία:
2310 794011, 6973 443112 (Νίκη Τσερεπή) και φυσικά, μέσω social media.

Ζαχαροπλαστείο Αστέρια

asteria-14-emsUW.jpg?v=0

Στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην γειτονιά της Ξηροκρήνης, ξεχωρίζει ένα από τα πιο αγαπημένα ζαχαροπλαστεία της πόλης - το ζαχαροπλαστείο Αστέρια. Από το 1967, όταν ο Ευάγγελος Τσίκαρης αποφάσισε να ανοίξει ένα χώρο που θα συνδύαζε την αγάπη για το καλό γλυκό με την αυθεντική ζαχαροπλαστική τέχνη, μέχρι και σήμερα, τα Αστέρια αποτελούν σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των χειροποίητων γλυκών και όχι μόνο.

Μια οικογενειακή παράδοση που δυναμώνει με το πέρασμα των χρόνων

Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου Αστέρια είναι η ιστορία μιας οικογένειας που με αγάπη και αφοσίωση έχει κερδίσει τις καρδιές των κατοίκων της πόλης. Το 2003, η κόρη του ιδρυτή, Ειρήνη Τσίκαρη, ανέλαβε με μεράκι και βαθιά γνώση της παραδοσιακής τέχνης τα ηνία της επιχείρησης, συνεχίζοντας να τιμά την κληρονομιά που ξεκίνησε ο πατέρας της. Έτσι, κάθε δημιουργία που βγαίνει από το εργαστήριο κουβαλά μέσα της όχι μόνο την ποιότητα των υλικών αλλά και την εμπειρία δεκαετιών, ένα μείγμα παράδοσης και συνεχούς βελτίωσης.

Ωστόσο, η εμπειρία στα Αστέρια δεν περιορίζεται μόνο στη γεύση. Ο ζεστός χώρος, η καλαίσθητη διακόσμηση και η ανθρώπινη προσέγγιση συνθέτουν ένα περιβάλλον που σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Κάθε επίσκεψη γίνεται μια μοναδική εμπειρία, όπου η απόλαυση των γλυκών συνοδεύεται από τη ζεστασιά και τη φροντίδα που χαρακτηρίζει αυτό το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο της Ξηροκρήνης

Δείτε περισσότερα

Ζαχαροπλαστεία Βασίλης

vasilis.jpg?v=0

Από το 1998, οπότε κι άνοιξε το πρώτο κατάστημα, στη Μαυρομιχάλη στην Πολίχνη, για να ακολουθήσουν αυτά στην Αρκαδίου με Βοσπόρου επίσης στην Πολίχνη και εν συνεχεία στη Σταυρούπολη, στην Παιδικής Χαράς με Εθνικής Αντιστάσεως, τα ζαχαροπλαστεία «Βασίλης» κερδίζουν καθημερινά την εμπιστοσύνη των πελατών τους με την ποιότητα, τη φρεσκάδα και την τήρηση της παράδοσης στην παραγωγή των προϊόντων τους.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, οι άνθρωποί τους προσφέρουν γλυκά κι απολαύσεις, για να «ντύσετε» τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας! Από τον πρωινό σας καφέ και τις βάφλες, μέχρι τις τούρτες γενεθλίων, κάθε δημιουργία είναι μοναδική. Και ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σας περιμένουν με τις μαγικές τους προτάσεις, που θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική σας προτίμηση!

Από το 1998, το ζαχαροπλαστείο «Βασίλης» έχει δημιουργήσει μια δυνατή σχέση με την τοπική κοινότητα κι όχι μόνο. Με στόχο πάντα την ποιότητα, την καινοτομία και την παράδοση, οι άνθρωποί του παραμένουν πιστοί στις αρχές τους και συνεχίζουν να προσφέρουν γλυκές νότες, για κάθε περίσταση. Η αγάπη για την τέχνη τους και για πρώτης ποιότητας, φρέσκα υλικά, είναι ο λόγος που αποτελούν κορυφαία επιλογή και προορισμό για πολλές οικογένειες και πελάτες από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων: 

Παιδικής Χαράς 9, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 680443

Μαυρομιχάλη 118, Πολίχνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 607035

Αρκαδίου 53, Πολίχνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 643290

Αρτοζαχαροπλαστεία Τάσος

tasos.jpg?v=0

Τα αρτοζαχαροπλαστεία Τάσος ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1987, με την ίδρυση του πρώτου τους φούρνου στα Κάστρα Θεσσαλονίκης. Εμπνευσμένοι από την παράδοση της Ευαγγελίστριας Λαγκαδά και τις ρίζες από τη Σάντα του Πόντου, οι ιδρυτές του έθεσαν ως στόχο τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η επιχείρηση επεκτάθηκε, προσθέτοντας 2 καταστήματα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και 1 στη Νικήτη Χαλκιδικής, διατηρώντας πάντα την αυθεντικότητα που τους χαρακτηρίζει.

Η φήμη των αρτοζαχαροπλαστείων Τάσος ξεκίνησε με το μοναδικό, προζυμένιο ψωμί χωρίς μαγιά, φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο που κρατά ζωντανή την παράδοση η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί, οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα αρτοποιήματα και τα γλυκά γεμίζουν τη γειτονιά, προσφέροντας στους πελάτες τους γεύσεις που θυμίζουν την αγνότητα των παλιών εποχών. Η ομάδα των αρτοζαχαροπλαστείων Τάσος συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνογνωσία με τη σύγχρονη δημιουργικότητα, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας που ικανοποιούν κάθε γούστο.

Στα αρτοζαχαροπλαστεία Τάσος, κάθε μέρα είναι μια γιορτή για τον ουρανίσκο. Εκτός από τα εξαιρετικά αρτοποιήματα, τα καταστήματα προσφέρουν γλυκά χωρίς ζάχαρη, ιδανικά για όσους επιθυμούν γευστικές απολαύσεις χωρίς ενοχές, πάστες και τούρτες, που εντυπωσιάζουν τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνισή τους, με επιλογές που περιλαμβάνουν τρισδιάστατα σχέδια για ιδιαίτερες περιστάσεις. Δείτε περισσότερα…

  • Φιλιππουπόλεως 59, Αμπελόκηποι
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 024084
  • Βενιζέλου 99, Αμπελόκηποι
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 740761
  • Αθανασίου Διάκου 83, Άγιος Παύλος
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 209704
  • Νικήτη Χαλκιδικής
    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23750 20122
Loader