Ταβέρνα Ο Μάκης στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής: Στα best of της Σιθωνίας, ένας προορισμός για όλα τα γεύματα
Εκεί όπου η παράδοση συναντά τη γεύση
Επιλογές που χαρίζουν ξεχωριστό χρώμα σε κάθε εμπειρία εξόδου μας
Μία από τις ωραιότερες τάσεις των τελευταίων ετών στην εστίαση της Θεσσαλονίκης, είναι η δημιουργία χώρων με όμορφες αυλές και υπέροχους εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας πραγματικές «οάσεις» μέσα στην πόλη που λατρεύονται από όλους μας ειδικά το καλοκαίρι αλλά και τις περιόδους καλοκαιρίας τόσο την άνοιξη, όσο και το φθινόπωρο.
Οι αυλές αυτές αποτελούν πόλο έλξης, είναι παραμυθένιες, μας ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες, στις χίλιες και μία νύχτες, χαρίζοντας ξεχωριστό χρώμα σε κάθε εμπειρία εξόδου μας σε αυτές.
Εμείς ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε σε αυτό το αφιέρωμα 13+1 από αυτές τις αυλές της πόλης, με στόχο να χρωματίσουμε και να αρωματίσουμε κατάλληλα την επόμενη έξοδό μας.
Στο νούμερο 2 της Γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Μικρού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, από τον Οκτώβριο του 2003, το εστιατόριο “Απειρωτάν” προσφέρει έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς και γευστικών επιλογών, που ξεχωρίζουν. Ο δρόμος είναι ήσυχος, το περιβάλλον καταπράσινο, ο χώρος ντυμένος με ξύλο και πέτρα, σαν τις ορεινές ή τις άλλες ταβέρνες της υπαίθρου που αποτελούν καταφύγια γαστριμαργικών απολαύσεων – κι ας βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.
Τα τραπέζια – επίσης ξύλινα – μεγάλα και φιλόξενα για μικρές και μεγάλες παρέες, η μαγειρική βασισμένη σε γεύσεις “μαμαδίστικες”. Κάθε σας επίσκεψη στο “Απειρωτάν”, θα είναι μία ολοκληρωμένη εμπειρία.
Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, το εστιατόριο “Απειρωτάν” προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας και αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, βαθιά ριζωμένης, εκτός άλλων και στην ηπειρώτικη παράδοση. Με οδηγό της την αγάπη, τη συνέπεια και τον σεβασμό προς τον πελάτη, η ομάδα του έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα στέκι για τους λάτρεις των χειροποίητων, αυθεντικών γεύσεων, που θυμίζουν σπιτική κουζίνα και αποπνέουν θαλπωρή. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Μικρού 32, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 300159
Πάνω από έναν αιώνα, από τότε που το “Ίγγλις” άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη, η αγαπημένη ταβέρνα της Άνω Πόλης ανανεώνει κι εμπλουτίζει το μενού της και σας περιμένει, πιο έτοιμη από ποτέ. Υπό την ίδια – εδώ και δεκατρία χρόνια διεύθυνση, προσφέρει νέες, πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις και τις καλύτερες πρώτες ύλες, συνεχίζοντας την παράδοση στη νοστιμιά, στα γεύματα κάτω από την κληματαριά, στις ιστορίες των παρεών μετά μουσικής ή άνευ.
Για όσους το ξέρουν, το “Ίγγλις” είναι μία γωνιά με “ψυχή” της πόλης. Φέτος ανανεώνεται και σας περιμένει με ακόμη πιο διανθισμένο μενού, περισσότερες βιολογικές πρώτες ύλες και κυρίως με αυτή τη γνώριμη ατμόσφαιρά του. Λίγο από παλιά, λίγο πιο μοντέρνα, ενώνει γεύσεις με μυρωδιές κι έναν χώρο με μία ολόκληρη περιοχή!
Στο ακόμη πιο φρέσκο και δημιουργικό μενού, θα βρείτε περισσότερα βιολογικά προϊόντα και μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση στη μαγειρική, με πίστη, πάντα, στις αξίες που συνοδεύουν το “Ίγγλις” όλα αυτά τα χρόνια. Ο Λάζαρος Λαζαρίδης, που ανέλαβε την επιχείρηση από το 2012 και που είναι, πλέον και στο τιμόνι της κουζίνας, προσφέρει πιάτα με φαντασία, γνώση και αγάπη για τις αυθεντικές γεύσεις. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Ηροδότου 32, Άνω Πόλη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 204678
Στο νούμερο 150 της Λεωφόρου Παπανικολάου, στα Πεύκα, με άμεση πρόσβαση από τον περιφερειακό Θεσσαλονίκης, το εστιατόριο “Το Λουκούμι” αποτελεί μία ιδανική στάση και προορισμό για εσάς, που είτε κινείστε ήδη στην περιοχή, είτε αναζητάτε μία ανάσα δροσιάς και φύσης, ειδικά τώρα το καλοκαίρι!
Με το που θα καθίσετε στην πίσω αυλή του, θα καταλάβετε γιατί: η μοναδική του θέα στο Σέιχ Σου και το καταπράσινο περιβάλλον του, θα σας αποζημιώσουν σε κάθε σας μπουκιά!
Από το 2008, οπότε και πρωτοάνοιξε “Το Λουκούμι” στα Πεύκα ως καφενές, όπου ο κόσμος έπινε τον καφέ του, διάβαζε και δοκίμαζε τα νόστιμα μεζεδάκια του, πολλά έχουν αλλάξει. Μετά τους αρχικούς μεζέδες ήρθαν τα κεφτεδάκια και οι τηγανιές, η μεγαλύτερη πελατεία έφερε τη μεταφορά του καταστήματος στο σημερινό σημείο, όπου η θέα και η φυσική δροσιά το καλοκαίρι το κάνουν μοναδικό και στη συνέχεια το μενού μεγάλωσε. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Λεωφόρος Παπανικολάου 150, Πεύκα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 674844
Από τον Απρίλιο του 2024, ένα νέο στέκι για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά άνοιξε τις πόρτες του στην παραλιακή της Νικολάου Πλαστήρα κι αυτό δεν είναι άλλο από το Ουζερί «Σταβέντο». Το πρώην καφέ, που λειτουργούσε με το ίδιο όνομα, στο ίδιο σημείο, για 27 συναπτά έτη, μετατράπηκε εδώ και λίγο καιρό σε ουζερί και μας περιμένει για νόστιμα, χειροποίητα μεζεδάκια θαλασσινών, παρασκευασμένων και μαγειρεμένων με παραδοσιακό τρόπο, ενίοτε βασισμένων και σε τοπικές συνταγές της Αρετσούς, από όπου κατάγεται η οικογένεια που το λειτουργεί.
Το Ουζερί «Σταβέντο»,… «σαρώνει» τα πέντε αστέρια στις κριτικές της google, τόσο για τις αυθεντικές γεύσεις και την απλότητα των υλικών του, όσο και για την υπέροχη θέα που προσφέρει και σας περιμένει να το επισκεφθείτε.
Έρχεται κάποια στιγμή, που οι ρυθμοί ζωής αλλάζουν και γίνονται πιο αργοί, πιο απολαυστικοί. Από μία τέτοια ανάγκη «γεννήθηκε» το Ουζερί «Σταβέντο», που βρίσκεται στον πιο κατάλληλο δρόμο για να χαλαρώσει κανείς, στη Νικολάου Πλαστήρια και μάλιστα, από την πλευρά της θάλασσας. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 12, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 445403
Υπάρχει μία αυλή φιλόξενη στη Σταυρούπολη, ακριβώς δίπλα από τη Μονή Λαζαριστών, μία «Πόρτα Ανοιχτή» όπου σας περιμένουν εκλεκτές γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, πρόσχαρα πρόσωπα, εγκάρδια φιλοξενία και τρεις διαφορετικοί χώροι – ο εσωτερικός, μία αυλή κι ένας κήπος – όπου θα απολαύσετε νόστιμα γεύματα. Από τον Οκτώβριο του 2018, η «Πόρτα Ανοιχτή» ξεχωρίζει για το μοναδικό της γούστο, την αισθητική της και τις εξαιρετικές της γευστικές προτάσεις, που προσφέρει σε μία καθόλα άνετη και οικεία ατμόσφαιρα.
Η «Πόρτα Ανοιχτή» άνοιξε πριν από πέντε χρόνια από το Θωμά Μούτσελο -διευθυντή τότε σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής - και τον Chef Γιάννη Αραμπατζή, πρώτο Chef του πασίγνωστου εστιατορίου «Παπαρούνα» της Θεσσαλονίκης, αλλά και του «Aelia Beach Bar Restaurant» της Χαλκιδικής, όπου και γνωρίστηκαν. Οι δυο τους αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κι εν μέσω δύο σύντομων – πεντάλεπτων, όπως οι ίδιοι λένε - αλλά εποικοδομητικών συζητήσεων για τα σχέδια του επερχόμενου χειμώνα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μαζί ένα εστιατόριο, που έμελλε να αγαπηθεί από πολύ κόσμο της πόλης και όχι μόνο.
Τέσσερα χρόνια μετά, στην κουζίνα προστέθηκε κι ο Δημήτρης Βεργουλιάδης. Και το αρχικό εστιατόριο, που ξεκίνησε χωρίς πολλές αναλύσεις κι έρευνες, μόνο με κάποιους «υπολογισμούς σε νούμερα» κι ένα πλάνο - το να εφαρμόσουν όσα γνώριζαν ήδη από την εμπειρία τους, σε ένα εστιατόριο, όπου θα άρεσε στους ίδιους να πηγαίνουν εάν ήταν οι πελάτες - μεγάλωσε σταδιακά και συνεχίζει. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 13, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 265325
Το μικρόβιο της μαγειρικής το είχε από μικρή η Φωτεινή Ακριτίδου. Αίσθηση της γεύσης, φαντασία και μεγαλώνοντας μια μοναδική ικανότητα να συνδυάζει ετερόκλητα υλικά για να δημιουργεί στο τέλος μοναδικά πιάτα με τη δική της υπογραφή.
Έχοντας μεγαλώσει στον Εύοσμο η Φωτεινή, ο αδερφός της Δαμιανός και ο φίλος τους Σάκης Τασόπουλος, είχαν επιθυμία να δημιουργήσουν ένα δικό τους γαστρονομικό project στην περιοχή τους. Η Φωτεινή δεινή chef, ο Δαμιανός με χρόνια εμπειρίας στην εστίαση και ο Σάκης με γνώσεις στο επιχειρείν ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έκαναν το επόμενο βήμα στην επαγγελματική τους πορεία.
Έτσι τον Νοέμβριο του 2019 γεννήθηκε ο «Back.ξες». Ένα εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα, δημιουργική, που τιμάει τα ελληνικά προϊόντα και αγαπά να προσφέρει γεύσεις οικείες μα αλλιώτικες, που δύσκολα θα δοκιμάσετε αλλού. Με περίσσιο μεράκι, αγάπη για τα ελληνικά προϊόντα και όρεξη να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό, δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα πλέον εστιατόρια τόσο στον Εύοσμο, όσο και στην Θεσσαλονίκη. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Τσάμη Καρατάσου 7, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 096435
Στο νούμερο 48 της Αγνώστου Στρατιώτου, στην Πολίχνη, πολύ κοντά στη διασταύρωση με τη Λαγκαδά, υπάρχει μία αγαπημένη πλέον «μυστική αυλή», αυτή του «Sagrado». Πρωτοάνοιξε το 2020, ως συνέχεια της δραστηριοποίησης των ανθρώπων του, τόσο με ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων, όσο κι ενός κρεοπωλείου, που λειτουργούσαν από το 1965 και το 2008, αντίστοιχα.
Η ίδια οικογένεια, γνώστες του κρέατος επί τόσες δεκαετίες, αποφάσισε να δημιουργήσει το «μαγικό» αυτό χώρο, ως ένα τελικό βήμα και μετεξέλιξη, της μέχρι τότε πορείας της και της μακράς παράδοσης στο κρέας. Έτσι γεννήθηκε, το Μάρτιο του 2020 το «Sagrado», με σκοπό να προσφέρει λαχταριστά burgers, πιάτα κρεατικών, χορτοφαγικά και vegan πιάτα, μπίρες και… συζητήσεις, για να γεμίσει ένα πλακόστρωτο σοκάκι με νοσταλγική αύρα και να χαρίσει γευστικά και δροσερά βράδια, στους επισκέπτες του.
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, από τον «πατριάρχη» της οικογένειας τον Θεόφιλο Φραγκόπουλο, γνωστό ως «Φιλάκη» και έτσι ονομάστηκε επίσημα, τότε, το εργοστάσιο κρεάτων της οικογένειας και στη συνέχεια, το κρεοπωλείο «Κρέατα Φιλάκης» στην Πολίχνη. Δείτε περισσόυτερα…
Διεύθυνση: Αγνώστου Στρατιώτη 50, Πολίχνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 605566
Στο νούμερο 4 της Αγίου Σεραφείμ, στην περιοχή της Νέας Παραλίας, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια η «Σοροκάδα Ίμβρου», ένα μεζεδοπωλείο, που φροντίζει να σας προσφέρει καθημερινά εκλεκτές ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, αλλά και πινελιές που προέρχονται από την περιοχή της Ίμβρου, από όπου κατάγεται κι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.
Ίσως θυμάστε την «Ίμβρο», που λειτούργησε από το 1995 στη Δαβάκη και που, στη συνέχεια, άνοιξε ως «Σορόκος» στη Σοφούλη. Ο ιδιοκτήτης κοινός, ο Μιχάλης Καρανικόλας, που μεγάλωσε στην Ίμβρο, με πατέρα σφουγγαρά και που ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα 19 του, αφού τελείωσε τη Θεολογική Σχολή.
Συνεχίζοντας την παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε, τα τελευταία δύο χρόνια δημιούργησε τη «Σοροκάδα Ίβρου», δίνοντας στο νέο του κατάστημα το όνομα του αέρα που φυσά από το νησί της καταγωγής του. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Αγίου Σεραφείμ 4, περιοχή Νέας Παραλίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 069496
Στoν 10ο χρόνο λειτουργίας της εισέρχεται η «Rediviva Cucina Povera», ένα εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, στο Τσινάρι, σε μία από τις πιο γραφικές γειτονιές της Άνω Πόλης. Η ονομασία του, είναι εμπνευσμένη από την «κουζίνα των φτωχών», την κουζίνα της «ιταλικής αγροτιάς», έτσι όπως διαμορφώθηκε παλιότερα στη γειτονική χώρα, όταν η περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής έγινε δημιουργική μαγειρική, για να επικρατήσει, αργότερα, ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «στυλ» μαγειρικής, που ξεκινά από τα λίγα, τα απλά κι όσα είναι διαθέσιμα κάθε φορά, υλικά.
Και αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της Rediviva. Στην κουζίνα της χρησιμοποιούνται αυστηρά εποχιακά υλικά, όσα η φύση μας διαθέτει κάθε εποχή και το μενού ανανεώνεται ανάλογα με τις εποχές. Επιπλέον οι πρώτες ύλες προέρχονται (στο μέτρο του δυνατού) από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και από το κτήμα που διαθέτει η Rediviva στον Χορτιάτη όπου, εκτός από λαχανικά καλλιεργούνται και πλήθος αρωματικών φυτών, αλλά και βρώσιμα λουλούδια (κολοκυθανθοί, καλέντουλα, μποράγκο, καπουτσίνος, πανσεδάκια).
Φέτος, μάλιστα, το κτήμα εμπλουτίστηκε και με θερμοκήπιο όπου καλλιεργούνται πειραματικά μικρολαχανικά (microgreens), δηλαδή λαχανικά που συγκομίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την σπορά τους (10-25 ημέρες), καταναλώνονται συνήθως ωμά, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα συνήθη λαχανικά και δημιουργούν απίθανες σαλάτες αλλά και προσθέτουν ιδιαίτερες γευστικές αποχρώσεις στα πιάτα στα οποία χρησιμοποιούνται. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400
Ένα γευστικό ταβερνάκι στα Κάστρα, στην Άνω Πόλη, που από το 1997 μαγειρεύει σπιτικά γεύματα και προσφέρει σε όλους μια οικεία ατμόσφαιρα: αυτό είναι το «Πέτρινο». Η οικογενειακή του ιστορία και η παροχή σταθερά έξοχων υπηρεσιών, έχουν εξασφαλίσει και τη σταθερή πελατεία του, αφού έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων εκτιμούν το αυθεντικό φαγητό και τις απλές θεσσαλονικιώτικες γεύσεις, που εδώ θα βρείτε σε όλη τους τη γκάμα και πάντα χειροποίητες!
Το «Πέτρινο», είναι ένα αυθεντικό μεζεδάδικο της Άνω Πόλης, από αυτά που μας υποδέχονται θερμά, με ζέστη το χειμώνα και ιδανικές συνθήκες την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ο χώρος του, με πέτρινους τοίχους, ξύλινα τραπέζια και διακόσμηση θυμίζει παλιό αρχοντικό. Ως επισκέπτες, θα απολαύσετε κάθε φορά τη φιλοξενία των ιδιοκτητών, που πάντα φροντίζουν να προσφέρουν άψογη εξυπηρέτηση και γεύσεις που μένουν αξέχαστες.
Υπεύθυνοι για τον όμορφο αυτό χώρο, που το 1997 άνοιξε ο πατέρας της οικογένειας, ο Κώστας -γέννημα θρέμμα της περιοχής - είναι ο Αλέξανδρος, ο αδερφός του Μανώλης και η σύζυγός του, Δέσποινα και φυσικά η μαμά Σούλα, που θα σας καλωσορίσει κι από τα χέρια της οποίας θα δοκιμάσετε το εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι τους. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Πελοποννήσου 4, Άγιος Παύλος (Κάστρα)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 210811
Αν έχετε οικογένεια και ψάχνετε μία καθαρά… οικογενειακής υπόθεσης επιλογή για γεύματα που θα σας μείνουν αξέχαστα, τότε η ταβέρνα «Μουστάκας», επάνω στον κεντρικό δρόμο των Βασιλικών, είναι ο ιδανικός προορισμός. Σε ένα απίστευτα παραδοσιακό κι ευχάριστο περιβάλλον, όπου λειτουργεί από το 1984, προσφέρει τις καλύτερες ελληνικές γεύσεις, εμπειρία ετών και μία υπέροχη αυλή, ιδανική για να παίξουν παιδιά, κάθε ηλικίας.
Η ταβέρνα «Μουστάκας» πηγαίνει από πατέρα σε υιό – ο σημερινός ιδιοκτήτης, Γιώργος Μουστάκας, βρίσκεται στο «τιμόνι» της από το 2019 – και προσφέρει κάποια από τα πιο καλοψημένα κρεατικά και πολλές άλλες γεύσεις, που θα λατρέψετε… οικογενειακώς.
Η μεγάλη παιδική χαρά στον εξωτερικό χώρο, ιδανική για παιχνίδι από μικρούς επισκέπτες κάθε ηλικίας, κάνει την ταβέρνα «Μουστάκας» ιδανικό προορισμό, για μία εκτός πόλης εξόρμηση, όλης της οικογένειας. Oι μικροί επισκέπτες θα βρούνε εδώ κούνιες, τραμπάλες κι άλλα παιχνίδια κι άφθονο χώρο, για να γνωριστούν και να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους, όσο εσείς χαλαρώνετε στο τραπέζι σας. Δεν είναι τυχαίο, το ότι πολύς κόσμος συρρέει καθημερινά, όχι μόνο από τις γύρω περιοχές, αλλά κι από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Βασιλικά Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23960 23300
Το εστιατόριο «Ο Κήπος», στο Χορτιάτη έχει, ως επιχείρηση, τη μεγαλύτερη ίσως ιστορία στη γαστρονομική σκηνή των περιοχών γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας πρωτοανοίξει το 1928, ως ταβέρνα, από το 1950 βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Καραθανασίου, η τρίτη γενιά της οποίας, το διαχειρίζεται σήμερα. Με βασική φιλοσοφία τους το απλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που ταιριάζουν με την ιδιαίτερη κρεατοφαγική παράδοση του Χορτιάτη, οι άνθρωποί της προσφέρουν λαχταριστά κρέατα σούβλας – κι όχι μόνο - καλές, επιλεγμένες και φρέσκες πρώτες ύλες και χειροποίητα εδέσματα, σε μία ατμόσφαιρα που σας εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση, χειμώνα – καλοκαίρι.
Το εστιατόριο «Ο Κήπος», έχει την εικόνα των παραδοσιακών σημείων γαστρονομικού ενδιαφέροντος του Χορτιάτη. Ξύλο έξω και μέσα κι άφθονο πράσινο, σε μία έκταση που αγγίζει το ενάμιση στρέμμα συνολικά, το καθιστούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς, όσων επιλέγουν τις εξορμήσεις εκτός πόλης και δη, των κρεατοφάγων.
Χρονολογικά, είναι η πιο παλιά ταβέρνα – εστιατόριο στο Χορτιάτη και ίσως και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο το κτήριο έχει μία μεγάλη ιστορία, άμεσα συνυφασμένη με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στο χωριό, με το ολοκαύτωμα που έγινε τότε από τους Γερμανούς. Το διατηρητέο πλέον κτήριο, που τότε ανήκε τον πρόεδρο του χωριού, αποτέλεσε σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων – κυρίως γυναικόπαιδων - που στη συνέχεια κάηκαν ζωντανοί, στους φούρνους του χωριού, ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών, πριν καεί, στη συνέχεια, όλο το χωριό. Έκτοτε, κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, στο σημερινό χώρο του εστιατορίου «Ο Κήπος», πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη των τότε κατοίκων. Ο ίδιος ο χώρος έχει φτιαχτεί ξανά από την αρχή, όπως και τα περισσότερα κτήρια στο χωριό κι αποτελεί, αναπόφευκτα, σημείο αναφοράς. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Χορτιάτης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 349304
Η «Τσουκνίδα Sea Food and More», άνοιξε με τη συγκεκριμένη επωνυμία τις πόρτες της τον Ιούλιο του 2023 στο Ασβεστοχώρι, σε έναν πανέμορφο και μεγάλο εσωτερικά και εξωτερικά χώρο, που λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες γαστρονομικές προτάσεις στην Θεσσαλονίκη, με νόστιμα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες, αλλά κι επιλεγμένα κρεατικά, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλα τα γούστα, που βασίζεται στη πολυετή εμπειρία των ανθρώπων του.
Η ιστορία του χώρου ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι πρώτοι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου - τότε ονομαζόμενου Νεοχωρίου - έχτισαν στην αρχή του χωριού τα πρώτα πατσατζίδικα. Επάνω στον κεντρικό δρόμο, έγιναν πολύ γνωστά και πολυσύχναστα με την πάροδο του χρόνου.
Το 1907 ο Χρήστος Νίτσης ονόμασε την ταβέρνα του «Ο Παράδεισος του Πατσατζή», ξεκινώντας έτσι μια παράδοση στην απόλαυση του καλού φαγητού, που συνεχίζεται για τέταρτη γενιά, πλέον, από το Στέλιο Τσακιρίδη και το συνέταιρό του, Αντώνη Λέανδρο. Οι δύο τους παρέλαβαν, ανανέωσαν κι αναδημιούργησαν ριζικά το χώρο και συνεχίζουν να τον λειτουργούν με περηφάνια σήμερα, ως «Τσουκνίδα Sea Food and More». Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Ασβεστοχώρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 218365
Η ταβέρνα «Στου Μπάρμπα Θανάση Όπως Παλιά» είναι μία από τις παλαιότερες στο είδος της, καθώς πρωτοάνοιξε για το κοινό το 1959 στην Περιστερά Θεσσαλονίκης. Έκτοτε βρίσκεται στο ίδιο ειδυλλιακό σημείο, μέσα στην αγκαλιά της φύσης, προσφέροντάς μας ατόφιες παραδοσιακές γεύσεις και φιλοξενία – όπως παλιά…
Εδώ θα βρείτε έναν επίγειο παράδεισο, ένα καταφύγιο από την καθημερινότητα, με συντροφιά σας τις αυθεντικές γεύσεις και τη ζεστασιά της παράδοσης.
Όταν πλησιάσετε στον χώρο της ταβέρνας θα θαυμάσετε τον πελώριο πλάτανο που δεσπόζει στο κέντρο της αυλής της, που χρονολογείται περίπου στον 17ο αιώνα. Γύρω του απλώνονται τα ξύλινα τραπέζια κι οι καρέκλες «του Μπάρμπα Θανάση», ενώ δίπλα ακριβώς θα βρείτε τον ιστορικό βυζαντινό ναό του Αγίου Ανδρέα.
Ο εσωτερικός χώρος της ταβέρνας θυμίζει παραδοσιακό χάνι, με το ξύλο και την απλότητα να κυριαρχούν, ενώ η θαλπωρή κι η ζεστασιά κατακλύζουν την ατμόσφαιρα. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Περιστερά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23960 51226
Εκεί όπου η παράδοση συναντά τη γεύση
Μία Gastropub για όλα τα γούστα
Επιλογές που χαρίζουν ξεχωριστό χρώμα σε κάθε εμπειρία εξόδου μας
Ενενήντα έτη, φημισμένων γλυκών και μοναδικής εξυπηρέτησης