Αδέσποτα ζώα συντροφιάς: Ασήκωτο το οικονομικό βάρος για τους δήμους - Η φροντίδα τους στοιχίζει όσο η κατασκευή μιας πλατείας

Η ΚΕΔΕ ζητά θεσμική και οικονομική υποστήριξη των δήμων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τη σωστή διαχείριση του προβλήματος

Επαχθές βάρος για τους δήμους αποτελεί η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και αυτή η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στους ΟΤΑ χωρίς πόρους, προσωπικό και απαραίτητες υποδομές. Οι δήμαρχοι δηλώνουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος, καθώς λαμβάνουν περί τα 15.000 ευρώ ετησίως, όταν το πραγματικό κόστος κυρίως σε μεγάλους δήμους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις 300.000 ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, παρουσία του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία των ζώων συντροφιάς, Νικόλαο Χρυσάκη, στον οποίο οι αιρετοί έθεσαν τα προβλήματα που προκύπτουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο κ. Χρυσάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης και τις καινοτόμες δράσεις, όπως το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, αλλά και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για εκπαιδεύσεις σε αιρετούς, υπαλλήλους, ελεγκτικές αρχές, κτηνιάτρους και εθελοντές για ορθή εφαρμογή του νόμου.

Ανακοίνωσε πως είναι υπό κατάρτιση πρόταση για τη διαχείριση των ζώων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ένταξή της στα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας των δήμων, ενώ άρχισε η καταγραφή των μη αδειοδοτημένων καταφυγίων. «Θέλει χρόνο, υπομονή και επιμονή και πολλή δουλειά. Τα ζώα στη χώρα μας αξίζουν κάθε σεβασμό και οφείλουμε να ανταποκριθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ειδικός γραμματέας αναφέρθηκε και στο κόστος της διαχείρισης μέσω των καταφυγίων, λέγοντας πως είναι τεράστιο και στο τέλος δεν λύνει το πρόβλημα. «Το θεωρητικό κόστος σε καταφύγιο ανά ζώο είναι 500 έως 1.000 ευρώ ανά έτος. Εάν υποθέσουμε ότι στη χώρα μας ο αριθμός των αδέσποτων κυμαίνεται στα 4 εκατομμύρια, απλές μαθηματικές πράξεις μας δίνουν ένα ποσό των 2 έως 4 δισ. ευρώ προκειμένου να διαχειριστούμε το πρόβλημα, αν επιλέξουμε καταφύγια και χώρους φιλοξενίας. Επιπλέον, ο εγκλεισμός δεν είναι λύση. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα ήμασταν πάλι μπροστά στο ίδιο πρόβλημα» επεσήμανε.

unnamed-9.jpg

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο κ. Χρυσάκης τόνισε ότι μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ διατέθηκαν στους δήμους 83 εκατ. ευρώ για τα έτη 2019 και 2021, ενώ το 2024 οι δήμοι επιδοτήθηκαν για κάθε σήμανση σκύλου με 20 ευρώ και για κάθε στείρωση σκύλου και γάτας με 80 και 50 ευρώ αντίστοιχα με το συνολικό ποσό να φτάνει 15 εκατομμύρια. Επιπλέον, τα έτη 2020, 2022 και 2023 εγκρίθηκαν πιστώσεις συνολικού ύψους 16,5 εκ. ευρώ από τους ΚΑΠ αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών όλοι οι δήμοι χρηματοδοτούνται εκ νέου από εθνικούς πόρους με σκοπό τη διενέργεια σημάνσεων και στειρώσεων στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Και χωρίς λεφτά και κατηγορούμενοι

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, τόσο εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων, όσο και εξαιτίας των επιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι αιρετοί, αλλά και οι υπάλληλοι από το οποιοδήποτε πρόβλημα που προκύπτει με αδέσποτα ζώα.

«Η αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μεταφέρθηκε στους δήμους χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Θέλουμε να ανταποκριθούμε, όμως πρόκειται για ένα επαχθές βάρος για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση όταν δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέσα» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Μάλιστα, ανέφερε πως και ο ίδιος παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο ως κατηγορούμενος για ένα σκυλί που δάγκωσε ένα παιδί, παρότι το σκυλί ήταν τσιπαρισμένο, στειρωμένο και εμβολιασμένο.

«Τα αδέσποτα ζώα προέρχονται από τους πολίτες και επ’ αυτού του θέματος η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να προβλεφθούν πρόστιμα για τους δεσπόζοντες» είπε και χαρακτήρισε αδιανόητο να έχει δυνατότητα μία φιλοζωική οργάνωση να παρίσταται ως πολιτική αγωγή εναντίον αιρετού ή υπηρεσιακού στελέχους ενός δήμου.

Τα αδέσποτα στοιχίζουν όσο μια πλατεία

Για εικονική πραγματικότητα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, συγκρίνοντας αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση και όσα ισχύουν στην πράξη. «Η χρηματοδότηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν διαιρέσει κάποιος τα 5 εκατ. χρηματοδότηση ετησίως δια των 332 δήμων είναι 15.000 τον χρόνο. Τι μπορεί να κάνει ένας δήμος; Σχεδόν τίποτα. Εμείς στον δήμο μας δαπανούμε από ίδιους πόρους περίπου 330.000 ευρώ τον χρόνο. Το κόστος αυτό μας στοιχίζει περίπου 1,5 πλατεία τον χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος.

Στον ρόλο και την προνομιακή μεταχείριση των φιλοζωικών σωματείων αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος τόνισε πως ο δήμος του ξόδεψε 230.000 ευρώ, λαμβάνοντας μόλις 24.900 ευρώ, παρότι έχει στη διαχείρισή του το μισό περιαστικό δάσος, όπου κατά κύριο λόγο εγκαταλείπονται τα δεσποζόμενα ζώα.

Loader