Η επανεμφάνιση Καμμένου και η ειδυλλιακή συζήτηση του Μητσοτάκη στα 840 μέτρα υψόμετρο. Γράφει ο Μποξέρ*

Συνέχεια των πολιτικών επανεμφανίσεων είχαμε χθες. Με αφορμή και πάλι τη περιβόητη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα του 2015. Μετά τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, που τοποθετήθηκαν σχετικά και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα, ήταν χθες η σειρά του Πάνου Καμμένου να μιλήσει για το θέμα. Επρόκειτο για τον τέταρτο πολιτικό που είχε συμμετάσχει στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρώην πρόεδρος των ΑΝΕΛ που τότε συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο iefimerida είπε πολλά και διάφορα. Επιβεβαίωσε, για παράδειγμα, ότι υπήρχαν πρακτικά, και μάλιστα ηχογραφημένα, στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης. Αλλά δεν ήταν αυτό το βασικό ντεσού της χθεσινής επανεμφάνισής του.

Ο Καμμένος μίλησε για το τηλεφώνημα-παρέμβαση Ομπάμα στον Τσίπρα, σε ένα εστιατόριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το γαλλικό σχέδιο για την Ελλάδα και να αποφευχθεί το σχέδιο Σόιμπλε-Βαρουφάκη για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ακόμα υποστήριξε πως η Ελλάδα διά του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε απευθυνθεί στη Ρωσία για εκτύπωση νομισμάτων σε περίπτωση που γινόταν πράξη το Grexit και πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ουδέποτε είχε δώσει διέξοδο εκτός ΕΕ στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Αποκάλυψε επίσης το παρασκήνιο της επιλογής του Προκόπη Παυλόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι κόπηκε άλλο πρόσωπο από τον χώρο της ΝΔ (υπονοώντας μάλλον τον Δημήτρη Αβραμόπουλο), αλλά και την άρνηση του Κώστα Καραμανλή να αναλάβει τη θέση.
Υποστήριξε ακόμη πως σε μυστική συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 2015, αποφασίστηκε να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και αποκάλυψε την πρόταση Τσίπρα να κατέβουν από κοινού σε ενιαία ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Τα ωραία βέβαια τα είπε για τους πολιτικούς του σήμερα. «Ο Τσίπρας είναι ο Καραμανλής της Αριστεράς, θα του ζητήσουν να γυρίσει ως παράκλητος, αλλά θα είναι αργά», υποστήριξε για τη σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και εν γένει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Υποστήριξε ότι η λύση για την ελληνική πολιτική σκηνή θα ήταν η σύμπραξη βουλευτών από όλα τα κόμματα, χωρίς εκλογές και η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο την προώθηση της ατζέντας Τραμπ, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κέντρο. Θεωρεί ότι μια τέτοια προοπτική θα μπορούσαν να υπηρετήσουν βουλευτές τη ΝΔ, αναφέροντας ονομαστικά τους Άδωνι Γεωργιάδη, Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Δένδια, δεν συμπεριέλαβε όμως τον Κωστή Χατζηδάκη, καθότι -όπως είπε- είναι «πολύ Ευρωπαίος».
Η μοναδική φορά που ο Πάνος Καμμένος φάνηκε να… φορτώνει ήταν για τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο μόνος λόγος που θα ξαναέμπαινα στην πολιτική θα ήταν αν ο κ. Σαμαράς έκανε κόμμα για να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό», σχολίασε, επιβεβαιώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός κάνει κινήσεις για δημιουργία κόμματος.
«Ο Σαμαράς είναι η πιο επικίνδυνη λύση για τον τόπο. Δεν αντιπροσωπεύει ούτε την ατζέντα του Τραμπ ούτε τη Δεξιά, δεν μπορεί να κάνει τον ήρωα. Δεν γίνεται. Εκεί θα εμπλακώ», υποστήριξε χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τέλος ο Πάνος Καμμένος παραδέχτηκε ότι τον υποτίμησαν πολλοί και ότι έδειξε μεθοδικότητα.
Την ίδια ώρα στη Βουλή το «μπρα ντε φερ» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.
Αποκρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί απόπειρας συγκάλυψης ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού αναγνώρισε «τίμια και ειλικρινά» ότι στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν τα καταφέραμε», σημείωσε ότι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση του Οργανισμού από την ΑΑΔΕ.
«Θα υπάρξει διερεύνηση όλων των ΑΦΜ, ώστε να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μπει και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία».
Με αφορμή τις κατατεθείσες προτάσεις για προανακριτική, κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική υποκρισία», επειδή ουδέποτε ανέλαβαν ευθύνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
«Θα πει το ΠΑΣΟΚ, ναι, και επί των ημερών μας γίνονταν αυτά; Υπήρχε το βίντεο του Θεόδωρου Πάγκαλου στην Κρήτη που έλεγε ότι θα κάνουμε μια συζήτηση ''μεταξύ κλεφτών;''» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε για την τεχνική λύση «υπήρχαν βοσκοτόπια χωρίς πρόβατα ή όχι; Είναι της φαντασίας μας; Εσείς είστε άσπιλοι και αμόλυντοι; Τι παριστάνετε; Είστε μια αντιπολίτευση-χορηγία στη ΝΔ. Μας αθωώνετε σα να είστε από άλλον πλανήτη, συνεχίστε έτσι», προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ενώ μιλάτε για παραγραφή, εσείς είχατε 20 μέρες την πρόταση και τη φέρατε αφού καταθέσαμε τη δική μας», είπε προς το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας με νόημα: «Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά σας πέρασαν. Γι’ αυτό σας λέω, είστε χορηγοί μας».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φυσικά σήκωσε το γάντι. «Θράσος να μάς κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης και να εμφανίζεται από απολογούμενος σε θέση κατήγορου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί το «δριμύ κατηγορώ» του Νίκου Ανδρουλάκη, που μιλώντας απαξιωτικά για τον πρωθυπουργό τον αποκάλεσε «αδύναμο» και «εκβιαζόμενο», λέγοντας πως «αν αρχίσουν και κελαϊδούν οι εμπλεκόμενοι, όχι πρωθυπουργός δεν θα είναι, αλλά ούτε βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε πως το κόμμα του θα συμμετάσχει στην εξεταστική επιτροπή, αν η ΝΔ υπερψηφίσει το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη για συγκρότηση προανακριτικής, ώστε να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπουργών.
«Δεσμεύομαι πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σύσσωμο την εξεταστική επιτροπή για το 1821, για το 1990, το 1998, για απ' όταν θέλετε, αρκεί να ψηφίσετε την πρότασή μας και να επιτρέψετε να διερευνηθούν οι ευθύνες των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος και ποιος φοβάται», ανέφερε.
Στην ανταπάντησή του ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε πως «αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα αναζητηθούν με ψυχραιμία και χωρίς να υπάρχει διάθεση συγκάλυψης» και συμπλήρωσε προς το ΠΑΣΟΚ: «Δεν ξέρατε τίποτα για τα ''πανωγραψίματα'', δεν είχατε ακούσει τίποτα. Μάλλον βοσκάγατε τα πρόβατα κάπου παραπέρα…».
Την ίδια και ενώ στη Βουλή τα πολιτικά αίματα είχαν ανάψει για τα καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολάμβανε στη Φουρνά Ευρυτανίας και σε υψόμετρο 840 μέτρων τη συζήτηση που είχε με νέους ανθρώπους οι οποίοι άφησαν μεγάλα αστικά κέντρα και επέλεξαν μια διαφορετική ζωή σε μικρά ορεινά χωριά της χώρας.
Η συζήτηση έγινε σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, η οποία θα προκύψει από συνεχή διαβούλευση με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς κάθε περιφερειακής ενότητας. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους ανθρώπους που έκαναν το βήμα προς την αποκέντρωση, για τις πολιτικές του παρόντος και του μέλλοντος που αφορούν στο δημογραφικό, τη διαχείριση του νερού, τη χωροταξία, τις επενδύσεις και τις δουλειές, την ειδική μέριμνα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, τον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με την επισιτιστική επάρκεια, την αγροκλιματική ζωνοποίηση και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και βέβαια το «ξαναζωντάνεμα» της περιφέρειας και των χωριών της.
*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη