Φλώρινα: Συνελήφθη 44χρονος που εκκρεμούσε εναντίον του καταδικαστική απόφαση
Θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας
Περισσότερες προσλήψεις και ασθενοφόρα για λιγότερα κενά στα νησιά, πού υπάρχουν ελλείψεις
- Newsroom
Ενας αγώνας δρόμου πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι προκειμένου τα νησιά, ειδικά τα απομακρυσμένα, να είναι καλυμμένα υγειονομικά για να δεχθούν Ελληνες επισκέπτες και τουρίστες. Με τις εντατικές προσπάθειες που πραγματοποιούνται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσω κινήτρων για να προσελκύσουν γιατρούς, αλλά και στο επίπεδο της προνοσοκομειακής περίθαλψης, με την ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων και των διασωστών, εφέτος η νησιωτική χώρα είναι περισσότερο προετοιμασμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.
Ελλείψεις, βέβαια, καταγράφονται σε πολλά νησιά, γιατροί εξακολουθούν να μην ενδιαφέρονται να δουλέψουν σε Κέντρα Υγείας παρά τις συνεχόμενες προκηρύξεις, οι αεροδιακομιδές συνεπεία των ελλείψεων σε ειδικότητες ή εξοπλισμό συνεχίζουν να αποτελούν συνηθισμένη πρακτική. Επομένως, το ερώτημα "θα βρω γιατρό στις διακοπές μου εάν χρειαστώ;" τριγυρίζει το μυαλό των περισσότερων ταξιδιωτών.
Οπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «protothema.gr», από το 2019 έως σήμερα καταγράφεται αύξηση κατά 31,10% στο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών (3.200 άτομα περισσότερα). Πιο αναλυτικά, από το 2019 έως σήμερα τα νησιά έχουν επιπλέον 402 γιατρούς (αύξηση κατά 14,10%) και 1.491 περισσότερους νοσηλευτές (αύξηση κατά 36,55%). Από πέρυσι έως εφέτος έχουν προστεθεί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας 195 περισσότερα άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των γιατρών να δουλέψουν σε ένα νησί έχουν τα κίνητρα που θεσμοθέτησε και εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας. Τα νέα οικονομικά κίνητρα ξεκινούν από 200 ευρώ τον μήνα και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ (επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών), αναλόγως την ειδικότητα και την περιοχή. Το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένας γιατρός είναι 7.200 ευρώ τον χρόνο. Ετσι, από τις 300 θέσεις που προέκυπταν άγονες τα τελευταία 15 χρόνια σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, το υπουργείο Υγείας κατάφερε να καλύψει τις 200 εξ αυτών, με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν. Παράλληλα, εφαρμόζονται και θεσμικά κίνητρα που αφορούν σε πιο εύκολη κινητικότητα, βαθμολογική εξέλιξη, εκπαίδευση των γιατρών. Κομβική ρύθμιση για την υγειονομική θωράκιση των νησιών εν μέσω θέρους είναι και το «μπόνους» για μετακινήσεις από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά που ανέρχεται σε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού των γιατρών.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, παρατηρούνται ελλείψεις. Η «ακτινογραφία» των νησιών δείχνει ότι εάν κάποιος χρειαστεί ειδικό γιατρό του Δημοσίου στις διακοπές του για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τον βρει. Στη Σύρο, που διαθέτει νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, υπηρετεί ένας χειρουργός και για διάστημα ενός μήνα μετακινήθηκε ακόμη ένας από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε τέσσερις οργανικές θέσεις γιατρών επειγόντων δεν υπηρετεί κανείς. Επίσης, παθολόγους έχει τρεις για έξι οργανικές θέσεις. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει αιματολόγος, όπως επίσης ψυχίατρος ενηλίκων και στο πλήρως ανεπτυγμένο ακτινολογικό καταγράφεται μεγάλη έλλειψη τεχνολόγων.
Η Κεφαλονιά διαθέτει νοσοκομείο στο Αργοστόλι και Κέντρο Υγείας στο Ληξούρι. Στο νοσοκομείο, όπως προκύπτει από πληροφορίες από το Σωματείο Εργαζομένων, το 50% των οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άδειο. Πρόβλημα αντιμετωπίζει η Παθολογική Κλινική όπου, αντί για τέσσερις, έχει μόνο έναν γιατρό, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχόμενες μετακινήσεις γιατρών από την Πάτρα για μικρά χρονικά διαστήματα με σκοπό την κάλυψη των εφημεριών. Επίσης, δεν λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά αεροδιακομιδές, ενώ το νησί δεν έχει στο δημόσιο σύστημα ωτορινολαρυγγολόγο, δερματολόγο και οδοντίατρο.
Η κάλυψη της Αίγινας με υγειονομικό προσωπικό βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο επίκεντρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης, μετά τη δημόσια επιστολή της παιδιάτρου. Η ίδια περιέγραφε μία 24ωρη εφημερία με την ίδια, μία νοσηλεύτρια, έναν γενικό γιατρό και κανέναν οδηγό ασθενοφόρου. Οπως κατήγγειλε, το Κέντρο Υγείας δεν καλύπτεται όλο το 24ωρο με ασθενοφόρο, ενώ τα τηλέφωνα από επείγοντα περιστατικά είναι συνεχόμενα.
Το μεγάλο πρόβλημα των παθολόγων στην Κω, καθώς το νοσοκομείο ενός μεγάλου νησιού με μεγάλη τουριστική κίνηση ήταν εδώ και χρόνια ακάλυπτο από την πλέον περιζήτητη ειδικότητα, εφέτος έχει λυθεί σε ένα βαθμό. Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, εφέτος η Κως διαθέτει έναν μόνιμο παθολόγο καθώς και ακόμη έναν, ιδιώτη, που είναι στο νοσοκομείο με σύμβαση έργου («μπλοκάκι»).
Η Ρόδος έχει πέσει θύμα των προβλημάτων στελέχωσης των νησιών, αλλά από την αντίθετη... πλευρά. Οι γιατροί του νοσοκομείου μετακινούνται συνέχεια προς μικρότερα γειτονικά νησιά, με αποτέλεσμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ρόδου να έχει μείνει χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και το βάρος να πέφτει στους ειδικευόμενους. Οι τελευταίοι εφημερεύουν χωρίς επίβλεψη ειδικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατρική πρακτική, αλλά και την ασφάλεια των ασθενών.
Ανεπαρκή υγειονομική κάλυψη έχει η Σάμος, κυρίως λόγω της έλλειψης παθολόγων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στον παθολογικό τομέα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), εφημερεύει ο... ιατροδικαστής και ο μικροβιολόγος! Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις δύο ειδικευμένοι παθολόγοι που έχουν φτάσει στο όριό τους, αδυνατώντας να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Επιπλέον, στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ η προκήρυξη για αγροτικούς γιατρούς προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος στέγασης από την Περιφέρεια, τα χρήματα αυτά δεν δίνονται, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν οι πόροι. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στη Λήμνο, όπου στο νοσοκομείο υπάρχει δυσκολία κάλυψης με αγροτικούς γιατρούς.
Καλυμμένα από τις βασικές ιατρικές ειδικότητες είναι τα Κύθηρα, καθώς το Κέντρο Υγείας - Νοσοκομείο διαθέτει και γενικό γιατρό και χειρουργό και καρδιολόγο και παιδίατρο. Επίσης, στη Σαντορίνη υπάρχει επάρκεια γιατρών στο σχετικά νέο Γενικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους όσο και τους αναρίθμητους επισκέπτες των καλοκαιρινών μηνών.
Τι γίνεται, όμως, με ακριτικά νησιά, όπως είναι το Αγαθονήσι; Στο Περιφερειακό Ιατρείο του μικρού αυτού νησιού υπηρετεί μόνο ένας γιατρός και αυτός είναι οπλίτης. Πρόκειται, δηλαδή, για πτυχιούχο Ιατρικής που έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και να βοηθήσει κατοίκους και επισκέπτες στα ιατρικά τους ζητήματα. Οπως είναι ευνόητο, σοβαρά περιστατικά ή όσα απαιτούν ειδικευμένους γιατρούς πρέπει να ταξιδέψουν σε κοντινά νησιά (Πάτμος, Σάμος) ή στην ηπειρωτική χώρα.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας
"Καμίνι" και η Θεσσαλονίκη- Πόσο θα διαρκέσει το νέο κύμα ζέστης
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης