Πρωτιά ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση- Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα
Όλα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη
- Newsroom
Στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις σχέσεις μεταξύ στελεχών κομμάτων και αγροτών, τα εθνικά ζητήματα και την κριτική που ασκείται αλλά και για τις χρεώσεις στα ATM, τη ΔΕΘ, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και τη θωράκιση του κρατικού μηχανισμού στην αντιπυρική περίοδο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του ΣΚΑΪ.
«Το πρώτο είναι ότι είναι πως έχουμε καταφέρει και έχουμε κλείσει πολλές άλλες πληγές: σε εφορίες, σε φυλακές, σε κυκλώματα γύρω από παράνομη πώληση καυσίμων, γύρω από τη δημοτική αστυνομία, την παράνομη συνταγογράφηση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια πληγή που, ενώ έχουμε κάνει πράγματα, έχουμε στείλει 5.200 φυσικά πρόσωπα στις αρχές πολύ πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν έχει κλείσει ακόμα. Πέραν όλων των άλλων που πρέπει να γίνουν και γιατί, έχει και μια ιδιαιτερότητα. Γιατί παράλληλα με την ανάγκη να πιαστούν οι απατεώνες, να δοθούν πίσω τα κλεμμένα, κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει να γίνεται και θα έχουμε πολύ σύντομα τα πρώτα νέα, αλλά δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε, πρέπει να συνεχίσουν να δίνονται οι επιδοτήσεις. Κάθε μήνα 650.000 δικαιούχοι του πρωτογενούς τομέα παίρνουν σε επίπεδο επιδοτήσεων περίπου 200 εκατομμύρια. Το πρώτο λοιπόν είναι αυτό. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ναι, να δοθούν πίσω τα κλεμμένα, πρέπει, έχει κάθε λόγο, ειδικά ο κόσμος της αγροτιάς, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, να φωνάζει γιατί τα λεφτά αυτά των προστίμων από εκείνους στερούνται όλα αυτά τα χρόνια και η χώρα μας έχει πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2019. Δεν είναι τώρα αυτά τα 400 τα μοναδικά. Το δεύτερο που αναδεικνύεται από αυτή τη συζήτηση που κάνατε είναι ότι η εξεταστική σε επίπεδο κάθαρσης, εφόσον για πρώτη φορά λειτουργήσει σωστά και αυτό είναι στο χέρι του πολιτικού συστήματος, είναι η μόνη απάντηση».
Και πρόσθεσε πως «κάποιοι υπουργοί από το 2019 και μετά, εγώ θεωρώ ότι ήταν κεντρική κατεύθυνση και υλοποιήθηκε συνολικά, στείλανε αρκετούς και διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ στον εισαγγελέα. Υποθέσεις μεγάλες στη Νάξο τις έχω αναφέρει κάποιες φορές, στην Κρήτη, στην Κεντρική Μακεδονία. Την προηγούμενη Κυριακή η Καθημερινή έβγαλε μια μεγάλη αποκάλυψη. Ο κύριος Τσιάρας έστειλε 30.000 ΑΦΜ για ποινικό έλεγχο. Δεν σημαίνει ότι είναι όλοι εγκληματίες έτσι; Όλα αυτά έγιναν πέραν των όσων έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μπλοκαρίστηκαν και χιλιάδες ΑΦΜ. Δεκάδες χιλιάδες ΑΦΜ, δηλαδή κάναμε ελέγχους. Προφανώς αυτά δεν ήταν αρκετά λόγω αυτών που βγήκαν στη συνέχεια, αλλά κάναμε. Να δούμε λοιπόν. Ο κάθε υπουργός από τότε που μπορεί να ελεγχθεί, γιατί βλέπω ειρωνικές απόψεις «από το 98 τον θυμηθήκατε»; Εμείς τι λέμε; Ιδρύθηκε ένας οργανισμός. Λειτούργησε από το 2001. Καταρχάς να δούμε πώς ιδρύθηκε. Με ποιες προδιαγραφές προβλέπονταν οι εσωτερικοί έλεγχοι, Ποιοι υπουργοί έκαναν ελέγχους; Ποιοι δεν έκαναν; Τι έγινε από το 14 και μετά με την τεχνική λύση; Τι πήγε στραβά;».
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ακόμη ότι γίνεται μια «πολύ μεγάλη τομή για να μπορεί η κάθε ενεργή αγρότισσα κι ο κάθε ενεργός αγρότης να παίρνουν και παραπάνω. Περνάμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, έχουμε κάνει διασταυρωτικούς ελέγχους πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ναι, συμμορφωνόμαστε με μια πραγματικότητα και λέμε πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, Αλλά το ξαναλέω, η εξεταστική δεν κρύβει τη δική μας περίοδο. Θα την φωτίσει και τη δική μας περίοδο. Θα έρθουν οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ επί των ημερών μας και θα πιεστούν, όπως πρέπει, από τα υπόλοιπα κόμματα για να απαντήσουν. Θα φωτιστεί και αυτή, αλλά θα φωτιστούν και όλες οι περίοδοι».
Επεσήμανε ακόμη ότι «υπήρχε μια διαχρονική νοσηρή πραγματικότητα που στη μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν και στο ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων. Και θεωρώ ότι δεν εξαιρείται κανένα κόμμα εν ευρεία εννοία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα κόμματα ή οι άνθρωποι που είναι στα κόμματα είναι όλοι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αυτή η νοσηρή πραγματικότητα των πελατειακών σχέσεων, των εξυπηρετήσεων, το να δίνεις κάτι σε έναν που δεν το δικαιούται είναι μια πληγή της χώρας. Και το ξαναλέω, γιατί ξεκίνησα με το ποιες πληγές κλείσαμε. Οι παράνομες συνταγογραφήσεις δεν είναι της ίδιας λογικής; Μέχρι και το 2019 - 2020 με την άυλη συνταγογράφηση και τους διασταυρωτικούς ελέγχους. Είχατε ακούσει ποτέ κάποιον να πιαστεί; Ποτέ. Την κλείνουμε αυτή την πληγή. Τα κυκλώματα σε εφορίες. Πόσες φορές έχετε ακούσει για εφοριακούς από φίλους, από γνωστούς; Είχε κάνει κανείς κάτι μέχρι τότε; Πόσα κυκλώματα έχουμε εξαρθρώσει τα τελευταία χρόνια; Αρκετά κυκλώματα σε πολεοδομίες. Τί θέλω να πω; Όλες αυτές οι υποθέσεις έγιναν με έρευνα κρατικών υπηρεσιών και έναν συντονισμό κεντρικό, όπως αντιλαμβάνεστε. Αυτά όλα είχαν να κάνουν εν στενή ή εν ευρεία εννοία με το Δημόσιο, δεν σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι παραβατικοί ή παραβαίνουν το καθήκον. Είναι κάποιες εστίες μεμονωμένες, πολύ προβληματικές. Η κυβέρνηση η οποία έκλεισε και κλείνει αυτές τις πληγές, παραδέχεται ότι στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να κάνει περισσότερα και πάει να κάνει περισσότερα».
Αναφορικά με τυχόν πολιτικές ευθύνες ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ποινική εμπλοκή με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκαν λόγω του ότι κάποιοι διάλογοι δεν συνάδουν με την ιδιότητα που έχουν. Προσέξτε, αυτοί οι άνθρωποι δεν κατηγορούνται για κάτι, δεν είναι μπλεγμένοι με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις για ζητήματα συμπεριφορών, κάτι το οποίο δυστυχώς -και αυτό δεν είναι συμψηφισμός- μέχρι το 2019 δεν το είχαμε συνηθίσει να φεύγουν άνθρωποι από μια θέση, επειδή μια συμπεριφορά ατομική που δεν έχει να κάνει με το έργο τους, μπορεί να παρήγαγαν έργο, αλλά μια ατομική συμπεριφορά δεν επέτρεπε να συνεχίσουν». Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «μέχρι σήμερα δυστυχώς οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους. Αυτό σημαίνει ότι φταίνε οι επιτροπές; Μάλιστα η κυβέρνησή μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Το πολιτικό σύστημα φταίει και κυρίως οι αντιπολιτεύσεις, οι οποίες εργαλειοποιούν τις εξεταστικές, ενώ δεν θα έπρεπε και δεν πάνε να βγάλουν αποτέλεσμα. Στα Τέμπη, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης έβγαλαν ένα πόρισμα κατά της "κακιάς" υποτίθεται κυβέρνησης; Έβγαλαν οκτώ πορίσματα. Τώρα κοιτάξτε να δείτε. Νομίζω ότι είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο του κ. Φαραντούρη και του ΣΥΡΙΖΑ για να πέσει κανείς. Αλλά, το μείζον δεν είναι τί είπε ο κ. Φαραντούρης. Δυστυχώς είναι το "τέρας", όχι ο κύριος Φαραντούρης, το φαινόμενο, το οποίο έχουμε αρχίσει και συνηθίζουμε. Κάναμε αμάν και πώς να γλιτώσουμε από τις λογικές χρυσαυγιτισμού. Σε ποινικό επίπεδο ήταν θέμα της δικαιοσύνης, σε πολιτικό επίπεδο ήταν θέμα των πολιτών που τους απέβαλαν από το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η λογική του χρυσαυγιτισμού, το ξαναλέω, όχι οι ποινικές πράξεις , η λογική αυτή η φιλοσοφία η εμετική πολιτική φιλοσοφία, έχει ριζώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο μόνος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίσω που έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις, είναι και άλλος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει κάνει πλέον δεύτερη φύση, τον χρυσαυγιτισμό, όσο και αν τους ενοχλεί. Και δυστυχώς ακούσαμε μια τέτοια δήλωση ακραία και από την κυρία Λιακούλη, από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ πιο πολύ πέφτω από τα σύννεφα με το ΠΑΣΟΚ».
Όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούει όλες τις απόψεις «πολλώ δε μάλλον ανθρώπων που είναι και ακαδημαϊκοί και ανήκουν στην παράταξή μας. Γιατί όλες αυτές είναι χρήσιμες στον δημόσιο διάλογο. Όμως, θέλω να σας απευθύνω κάποια ρητορικά ερωτήματα, δεδομένου του γεγονότος ότι ο κ. Βαληνάκης συμμετείχε σε μία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άρα, μπορούμε να κάνουμε και μια κουβέντα ανά τα έτη. Γιατί όλα στη ζωή και στην πολιτική ειδικά είναι συγκριτικά. Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη επεκταθήκαμε στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Επίσημα είναι όλα αυτά. Όχι διακηρύξεις, άκυρες και ανυπόστατες, όπως μιας διαιρεμένης χώρας που είναι η Λιβύη. Πράγματα τα οποία είναι επίσημα. Υπογράψαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο, υπογράψαμε ΑΟΖ με την Ιταλία. Πήραμε και προχωρήσαμε τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η Ελλάδα, Rafale, Belharra.Άρα όλα αυτά τα οποία είναι επίσημα, προχωράνε, έρχονται, τα βλέπουμε. Καταφέραμε και κατοχυρώσαμε με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με τη σφραγίδα της Ευρώπης, τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας. Φέραμε την Exxon, φέρνουμε τη Chevron. Προχθές μίλησε ο κ. Παπασταύρου με την επικεφαλής. Όλα προχωράνε κανονικά».
Πρόσθεσε επίσης πως «μέσα στις μεγαλύτερες κρίσεις, στην πανδημία και με το Ταμείο Ανάκαμψης πήραμε τα περισσότερα λεφτά και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πάνω από 40 δισ. και στο Ταμείο Ανάκαμψης συναρτήσει του ΑΕΠ μας. Όλα αυτά τα κάνει η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και εννοείται τίποτα δεν εκχώρησε, ούτε συζήτησε. Δεν έχουμε χάσει κάτι. Απλά ασκούμε κυριαρχία. Και ρωτάω εγώ; Ποια από αυτές όλες τις κυβερνήσεις, της αντιπολίτευσης περισσότερο αναφέρομαι ή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι ασκούν δημόσια κριτική και από το χώρο μας. Ποια από αυτές τις κυβερνήσεις πέτυχε έστω ένα από όλα αυτά; Και τί είναι αυτό που κάνει και ο πρωθυπουργός και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης και δεν έκαναν οι προκάτοχοί τους; Δηλαδή, υπήρχε casusbelli όταν οι προηγούμενοι υπουργοί Εξωτερικών συνομιλούσαν με την Τουρκία και οι πρωθυπουργοί; Υπήρχε. Ποιος είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε θέμα άρσης για να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση εξοπλιστικών; Το έκανε κάποιος από τους προηγούμενους; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε. Ξέρετε γιατί τα λέω αυτά; Θα σας πω γιατί τα λέω αυτά. Θεωρώ ότι υπάρχουν κριτικές και κριτικές σε μια κυβέρνηση. Παράδειγμα, η κριτική για το κόστος ζωής, παρά το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή την χαμηλότερη ανεργία. Έχουμε αυξήσει τους μισθούς. Η κριτική για το κόστος ζωής είναι λογική, γιατί είναι αυξημένο το κόστος ζωής. Δίνουμε παραπάνω, αλλά ο κόσμος χρειάζεται και παραπάνω και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε παραπάνω. Η κριτική της αντιπολίτευσης και κάποιων δημοσιολογούντων στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, στη συγκεκριμένη κυβέρνηση για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θεωρώ ότι είναι εντελώς αντίθετη με την πραγματικότητα. Γιατί τι κάνουμε; Μια κυβέρνηση η οποία δρα, δηλαδή η δράση της κυβέρνησης, με στέρεα βήματα και αποτύπωμα προκαλεί αντίδραση. Μια χώρα όπως η Λιβύη διαιρεμένη, κάνει κάποιες κινήσεις άνευ αποτυπώματος».
Σε σχετική ερώτηση απάντησε επίσης πως δεν θέλει να πιστέψει πως οι δηλώσεις έχουν πολιτικά κίνητρα. «Δεν πιστεύω, δεν αμφισβητώ καταρχάς τον πατριωτισμό κανενός και ειδικά ανθρώπων από τη δική μας παράταξη που υπηρέτησαν όταν ήταν σε αυτές τις θέσεις το εθνικό συμφέρον. Και το ξαναλέω, ειδικά όταν είναι άνθρωποι ακαδημαϊκοί. Είμαι καλοπροαίρετος και θεωρώ ότι έχουν καλά κίνητρα για τη χώρα. Όλα στη ζωή είναι συγκρίσεις. Σας είπα πράγματα, τα οποία έχει κάνει η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν έγιναν για τα 45 από τα 51 χρόνια της μεταπολίτευσης. Σε 6 έγιναν όσα δεν έγιναν σε 45. Χωρίς να αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός και θεωρώ μάλιστα ότι όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένων και πρωθυπουργών άλλων κομμάτων, την εθνική γραμμή υπηρέτησαν στα εθνικά. Ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν πήγε να πει κάποιος ότι είναι λιγότερο πατριώτης. Ναι, υπήρχαν θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών που ήμασταν σφόδρα αντίθετοι και είχαμε πει, ότι αν ψηφιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί στη συνέχεια. Εκφράσαμε τις αντιθέσεις μας, ενδεχομένως κάποιες φορές και με πιο έντονο τρόπο σε κάποια ζητήματα, αλλά εδώ προσπαθεί να χτιστεί ένα αφήγημα δήθεν ενδοτισμού επί των ημερών μιας κυβέρνησης που έκανε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Και προσέξτε, στην πιο δύσκολη συγκυρία», τόνισε.
Περνώντας στο θέμα των χρεώσεων στα ATM ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «μετά από μια κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πριν τον Δεκέμβριο επενέβη η κυβέρνηση, πέρασε κάποια μέτρα και για τις συναλλαγές στις διατραπεζικές και για τις αναλήψεις και για κάποιες άλλες ενέργειες. Γιατί ήταν πολύ λογικό να το ζητάνε οι πολίτες. Και το κάναμε και το νομοθετήσαμε και το εφαρμόσαμε. Δεν πρόκειται λοιπόν να γίνει ανεκτή μια λογική αλλαγής σε κάποιες περιπτώσεις αυτού που συμβαίνει για τον κόσμο, από το παράθυρο. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό. Κυρίως γιατί θεωρώ ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι και το τραπεζικό σύστημα, ένα μέρος του τραπεζικού συστήματος, ότι δίνει μια μάχη αυτή η κυβέρνηση να μεγαλώσει το εισόδημα των πολιτών για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση κόστους ζωής. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την κυβέρνηση ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει να κάνει με τους πολίτες. Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο. Θα κάνει αυτό που πρέπει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες. Θα παρέμβουμε δηλαδή, έτσι όπως το είπα και προ ημερών, ούτως ώστε αυτό που πάει να συμβεί σε μια συγκεκριμένη περίπτωση να μην συμβεί και να επανέλθει η κανονικότητα και η νομιμότητα, όπως την νομοθετήσαμε πριν από λίγους μήνες».
Αναφορικά με τη ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «έχει ανακοινωθεί το ποσό το οποίο θεωρώ ότι είναι δεδομένο 1,5 δισ. Προέρχεται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της χώρας, όχι από παραπάνω φόρους. Και νομίζω ότι οι λέξεις που θα ήθελα να συγκρατήσετε γιατί ακόμα αυτά διαμορφώνονται από το οικονομικό επιτελείο και είναι οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Είναι η στήριξη της οικογένειας της μονογονεϊκής οικογένειας, ενός ανθρώπου που έχει δύο, τρία παιδιά, ένα παιδί, των ανθρώπων που είναι μόνοι τους και της μεσαίας τάξης, με φοροελαφρύνσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους όσο επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος που μας βλέπει προσαρμόστηκε σε πολύ λογικά δεδομένα, αλλά με δυσκολία. Η προσαρμογή είχε δυσκολία. Ήταν δύσκολη η προσαρμογή να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, να βάλουμε μηχανήματα pos, κάρτα εργασίας. Αυτό έδωσε δύναμη παραπάνω στην οικονομία. Μας έφερε έσοδα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να δουν ακόμα περισσότερο το κράτος. Όπως έχουμε δείξει, έχουμε μειώσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους. Χρειάζεται να μειώσουμε κι άλλους. Και με βάση τα δημόσια οικονομικά θεωρώ ότι θα το κάνουμε».
Στη συνέχεια όσον αφορά το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεσήμανε: «Για μένα ο γονιός που σπουδάζει ένα παιδί στην περιφέρεια ή σε άλλη πόλη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες. Αν δεν σπουδάσεις παιδί, έλεγαν οι δικοί μας, οι γονείς και οι παππούδες, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Όλοι μας όσοι έχουμε πάει σε κάποια άλλη πόλη έχουμε δει πόσο μεγάλο είναι το κόστος αυτό. Να ενημερωθούν για το επίδομα στέγασης γιατί από 1.000 ευρώ και 1.500 για συγκατοίκηση έχει πάει στα 2 και 2,5 χιλιάρικα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Άρα μπορεί δύο παιδιά σε μία περιφερειακή πόλη να πάρουν μαζί 5.000 ευρώ για να συγκατοικήσουν ή ένα μόνο του 2.500 και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη 2.000 ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό και το κυριότερο που θέλω να πω εγώ είναι ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία σε αυτή τη χώρα -και το ξαναλέω δεν λύνει το πρόβλημα από μόνο του είναι κι άλλα που προσπαθούμε να κάνουμε και έχουμε κάνει ήδη- υπάρχουν πράγματα που ήταν ανεξήγητα. Δηλαδή μία νέα μητέρα όταν γεννούσε ένα παιδί στην Ελλάδα, έπαιρνε ένα εφάπαξ επίδομα 800 ευρώ, τώρα παίρνει επί 9 μήνες τον κατώτατο μισθό συν τα 2.000- 2.500 ευρώ επίδομα γέννησης. Θα μου πει κανείς με 10.000 ευρώ μία νέα μητέρα, μία νέα οικογένεια, ένας νέος πατέρας λύνει τα προβλήματα του. Όχι, αλλά τουλάχιστον αυτοί οι φόροι που πληρώναμε όλα αυτά τα χρόνια... Το ένα θέμα είναι πόσοι είναι οι φόροι και πρέπει να τους μειώσουμε. Και ένα άλλο θέμα είναι που πάνε αυτοί οι φόροι. Τουλάχιστον πλέον πηγαίνουν σταδιακά στον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια τους πλήρωνε και δεν καταλάβαινε πού πήγαιναν. Έχουμε δρόμο ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη θωράκιση του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική περίοδο επισημαίνοντας: «Χθες παραδόθηκαν 164 νέα οχήματα. 1400 συνολικά θα παραδοθούν μέσω του προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Πυροσβεστική. Έχουμε τους περισσότερους πυροσβέστες από ποτέ. 18.000. 1.500 δασοκομάντος. Κάθε μέρα είναι μια μάχη. Είναι ό, τι πιο δύσκολο η αντιπυρική περίοδος μέχρι να περάσει και η τελευταία μέρα δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Όχι τόσο εμείς. Εμείς συντονίζουμε, εννοώ οι αρμόδιοι υπουργοί με τα drones, με τα ελικόπτερα, οι άνθρωποι που είναι στο πεδίο οι οποίοι είναι ήρωες της καθημερινότητας».
ΑΠΕ ΜΠΕ
Η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ότι αυτός ο προϋπολογισμός επισφραγίζει την εγκατάλειψη της Κοινωνικής Ευρώπης
Καταγγέλλει στρεβλώσεις και τον ρόλο συγκεκριμένων εθνικών διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας