- Newsroom
Απέναντι στις πυρκαγιές που καίνε δάση και σπίτια, κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα φυσικού περιβάλλοντος και τους κόπους μιας ζωής, οι μοτοσικλετιστές της Αθλητικής Λέσχης στην Κέρκυρα, οργανώθηκαν για να βοηθήσουν εθελοντικά τις αρμόδιες αρχές, στην πυροπροστασία του τόπου τους.
Η προστασία του καταπράσινου νησιού, έγινε «δική τους υπόθεση». Κατάφεραν μάλιστα να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα, ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντισμού που δίνει το παρόν μέρα και νύχτα.
Στα ψηλότερα σημεία του νησιού, οι Κερκυραίοι μοτοσικλετιστές έχουν στήσει παρατηρητήρια. Τα έφτιαξαν μόνοι τους σε κατάλληλα σημεία για να εποπτεύουν όλο το νησί. Εκεί, κάνουν βάρδιες όλο το 24ωρο, από το τέλος Μαΐου μέχρι και τον Οκτώβριο.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια τους. Όταν καλέσαμε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Λέσχης Κωνσταντίνος Κωνστάντης, τον ακούσαμε να ενημερώνει τους εθελοντές μέσω ασυρμάτου για φωτιά που είχε μόλις ξεσπάσει σε διπλανό χωριό.
«Είναι η αγάπη μας και το πάθος μας για τον τόπο μας, για το νησί μας, που γέννησε αυτή την πρωτοβουλία. Δεν υποκαθιστούμε κανέναν αρμόδιο, απλά βοηθάμε για την έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με μια εστία φωτιάς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωνστάντης και μιλάει για το πώς η πυροπροστασία, έγινε η καθημερινότητα των μελών της Λέσχης, Σπύρου Αλεξανδρή, Αντώνη Πουλή, Σταυρούλας Χρήστου, Αλέξανδρου Κρητικού, Γιώργου Αρμενιάκου, Δέσποινας Ραρή, Σπύρου Κονισπολιάτη και Άκη Πηγή.
Όπως αναφέρει όταν το 2023 οι φλόγες απείλησαν τη βόρεια Κέρκυρα, χωρίς δεύτερη σκέψη οι μοτοσικλετιστές της Λέσχης έτρεξαν από κάθε γωνιά του νησιού για να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, κάποιοι τοποθέτησαν βυτία στα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τρακτέρ και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Τότε, η ιδέα του εθελοντισμού γιγαντώθηκε και τα μέλη της Λέσχης, οργανώθηκαν.
Έστησαν με προσωπική εργασία ξύλινα παρατηρητήρια, αρχικά στην κορυφή των βουνών Άγιοι Δέκα και Παντοκράτορας. Προκειμένου να καλύψουν οπτικά κάθε γωνιά του νησιού, εντόπισαν τα ψηλότερα σημεία του ανάγλυφου της κερκυραϊκής φύσης και έφτιαξαν και νέες σκοπιές. Τα παρατηρητήρια διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Κιάλια, τηλεσκόπια, ασύρματους για την επικοινωνία με όλους τους μοτοσικλετιστές. Κάθε βάρδια είναι 6ωρη και απασχολούνται 4 άτομα. Παράλληλα, οι μοτοσικλετιστές της Λέσχης κάνουν περιπολίες σε όλο το νησί. Από τη συζήτηση αντιλαμβανόμαστε πως τους καλοκαιρινούς μήνες η πυροπροστασία για τα 400 μέλη της Λέσχης, είναι τρόπος ζωής. Είναι εύκολο να τους αναγνωρίσει κάποιος γιατί όλοι φορούν γιλέκα με το σήμα της Λέσχης.
Μόλις εντοπίσουν καπνό, τα «τηλέφωνα παίρνουν φωτιά» και η πυροσβεστική ενημερώνεται άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η πυρκαγιά. Τον εθελοντισμό, κατάφεραν να κοινωνήσουν στους πολίτες, που έχουν σπίτια σε ψηλά σημεία του νησιού και έγιναν μέλη του δικτύου. Ακόμη βρίσκονται σε επικοινωνία και με τους κυβερνήτες σκαφών αναψυχής, που ειδικά τους επίμαχους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκονται στις θάλασσες γύρω από το νησί. Η συνεργασία τους είναι άμεση και με άλλες μικρότερες εθελοντικές ομάδες.